Black chanterelle fungus, Black trumpet mushroom, Horn of plenty, Trumpet of the death
|
Cantharellus cornucopioides (L.) Fr. 1821, Peziza cornucopioides L. 1753
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă)
FRUCTIFICAȚIE: iunie-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; creşte împrăştiat, adesea în grupuri numeroase pe solul pădurilor de foioase (mai rar de conifere), fiind greu de observat datorită coloritului întunecat; preferă solurile umede calcaroase
CARNEA: brun închisă, subţire, fragilă, cu gust foarte plăcut, fără miros caracteristic; prin uscare, capătă aromă de trufe negre; poate fi folosită în salate, pusă la murat
|
BAZIDIOCARPUL: tubular, apoi lăţit la vârf în formă de pâlnie, cu marginile ondulate sau lobate, răsucite înspre exterior, de 5-12 (20) cm înălţime şi 2-5(10) cm diametru; cuticula neseparabilă, gri închis, cenuşiu-maronie până la neagră, uşor rugoasă sau cu mici scvame negricioase
HIMENOFORUL: cenuşiu deschis cu tentă albăstruie, inițial ±netedă, cu aspect pruinos, mai târziu ±zbârcită
PICIORUL: nu este diferenţiat de bazidiocarp
SPECII SIMILARE: Craterellus cinereus, Cantharellus tubaeformis
|
|
|
Referinţe: | |
● | Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 244-245 |
● | Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 220 |
● | Karsten P. A. (1882). Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk Haft.37: 119-120 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 34 |
● | Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 95-96 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 546 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 141 |
● | Sitta N. (2012). Funghi spontanei del Veneto - riconoscimento e commercializzazione. Veneto Agricoltura - Regione Veneto. Seconda edizione: 38-39 |
● | Tagliavini O., Tagliavini R. (2003). Atlante dei funghi commestibili della Basilicata. Seconda edizione. Consiglio Regionale della Basilicata: 318 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu