|
Bazidiocarpul: este la început convex, ulterior semisferic, neted, cu colorit galben-sulfuriu, în zona centrală portocaliu-ruginiu, cu diametrul de 2-8 cm; uneori pe margine cu fragmente de văl maronii; pe vreme uscată, cuticula se poate fisura, radial, concentric
Lamelele: adnate; foarte dese, iniţial galbene, apoi verde-oliv iar la maturitate maro închis
Piciorul: uşor curbat, fibros, cu urmele unui fals inel; palid gălbui deasupra inelului, maro- portocaliu dedesubt la exemplarele tinere, cu o cortină; are 5-12 cm înălţime şi 3-10 mm grosime
Fructificaţie: aprilie-decembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în tufe mari (uneori formate din zeci sau chiar sute de exemplare) pe cioatele copacilor tăiaţi, pe trunchiurile căzute aflate în descompunere, în special pe lemn de foioase
Toxicitate: carnea de culoare galbenă, fragedă, are miros neplăcut şi gust foarte amar; consumarea acestei ciuperci poate provoca gastroenterite severe, tulburări de vedere, paralizie, datorită conţinutului de acid fasciculic; după cca. 5-10 ore de la ingerare, apar primele simptome (diaree, greaţă, vărsături, proteinurie, colaps, dureri abdominale)
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu