luni, 28 octombrie 2013

Hypholoma fasciculare


Poisonous †††
Bazidiocarpul: este la început convex, ulterior semisferic, neted, cu colorit galben-sulfuriu, în zona centrală portocaliu-ruginiu, cu diametrul de 2-8 cm; uneori pe margine cu fragmente de văl maronii; pe vreme uscată, cuticula se poate fisura, radial, concentric
Lamelele: adnate; foarte dese, iniţial galbene, apoi verde-oliv iar la maturitate maro închis
Piciorul: uşor curbat, fibros, cu urmele unui fals inel; palid gălbui deasupra inelului, maro- portocaliu dedesubt la exemplarele tinere, cu o cortină; are 5-12 cm înălţime şi 3-10 mm grosime
Fructificaţie: aprilie-decembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în tufe mari (uneori formate din zeci sau chiar sute de exemplare) pe cioatele copacilor tăiaţi, pe trunchiurile căzute aflate în descompunere, în special pe lemn de foioase
Toxicitate: †††
carnea de culoare galbenă, fragedă, are miros neplăcut şi gust foarte amar; consumarea acestei ciuperci poate provoca gastroenterite severe, tulburări de vedere, paralizie, datorită conţinutului de acid fasciculic; după cca. 5-10 ore de la ingerare, apar primele simptome (diaree, greaţă, vărsături, proteinurie, colaps, dureri abdominale)
Hypholoma fasciculare DSC24715
Hypholoma fasciculare DSC28739
  bazidiocarpi maturi
Hypholoma fasciculare DSC28743
Hypholoma fasciculare DSC24718
Hypholoma fasciculare DSC66695
Hypholoma fasciculare DSC66700 Hypholoma fasciculare DSC28742 Hypholoma fasciculare DSC66698
Hypholoma fasciculare DSC36237 Hypholoma fasciculare DSC36234 Hypholoma fasciculare DSC66691
Hypholoma fasciculare DSC48253 Hypholoma fasciculare DSC48257 Hypholoma fasciculare DSC48258
Hypholoma fasciculare DSC26458 Hypholoma fasciculare DSC71548 Hypholoma fasciculare DSC25883


  bazidiocarpi tineri
Hypholoma fasciculare DSC47655
Hypholoma fasciculare DSC67815
Hypholoma fasciculare DSC68627
Hypholoma fasciculare DSC48091 Hypholoma fasciculare DSC126221 Hypholoma fasciculare DSC127909


  Referinţe:
Ciobanu G. (2010). Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei - Ştiinţe Medicale 3(26): 19
Demirel K., Uzun Y., Kaya A. (2004). Some Poisonous Fungi of East Anatolia. Turkish Journal of Botany 28: 215-219
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 104, 107, 202
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 72
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 156
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 164-165
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 291
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 233

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu