Bazidiocarpul: la început semisferic, neted, cu aspect catifelat, la maturitate convex până la aplatizat, lucios, tomentos, cu diametrul de 3-10(20) cm; cuticula de culoare brună, brun- oliv, cenuşiu-brunie, găbui-roşcată, de obicei are o serie de crăpături caracteristice; carnea de sub cuticulă are culoare roşie (în special la exemplarele tinere)
Tuburile: adnate până la decurente; la început palid gălbui până la galben viu, apoi galben- oliv până la ocru-verzui, cu lungimea de 1-2 cm; porii relativ mari (1-2,5 mm diametru) sunt neregulaţi şi se albăstresc prin strivire
Piciorul: adeseori curbat; are colorit galben aprins, fiind acoperit în partea inferioară de o serie de fibrile roşii; are înălţimea de 4-8 cm şi grosimea de 5-15 mm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar, dar cel mai adesea în grupuri (de obicei numeroase), pe soluri uscate, în păduri de foioase, păduri de conifere, parcuri; se dezvoltă mai ales în asociaţie cu diferite specii de foioase (Fagus, Quercus)
Specii similare:
• Xerocomus subtomentosus, care are carnea de sub cuticula pălăriei de culoare galbenă; porii se înverzesc încet în urma strivirii, ulterior devenind maronii
• Boletus badius, ale cărui pori sunt palid gălbui şi se colorează imediat în cenuşiu până la albăstrui sau albastru-verzui în urma strivirii; piciorul are zona bazală albă
• Xerocomellus pruinatus, care are carnea mai tare; cuticula brun-roşcată, la maturitate este lipsită de crăpături
• Xerocomus rubellus, care are pălăria cu colorit roşu-roziu închis; porii se albăstresc instantaneu prin strivire
• Caloboletus calopus, care are pălăria neregulat lobată, colorată în diferite nuanţe de gri; porii se colorează în verde-albăstrui prin strivire
Dăunători: în stratul himenal se hrănesc şi se dezvoltă larve de diptere (Mycetophilidae, Psychodidae, Chloropidae, Drosophilidae); este atacată adesea şi de melci, rozătoare
Comestibilitate: mediocră; ste o specie considerată comestibilă, dar nu prea apreciată datorită texturii moi; prin uscare exemplarele tinere însă devin destul de gustoase; este folosită la prepararea supelor, sosurilor, în amestec cu alte ciuperci; carnea fragilă, la început crem, apoi gălbuie, se colorează în albastru prin zdrobire sau tăiere
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu