|
Bazidiocarpul: la început convex, cu marginile răsucite spre interior, ulterior turtit şi umbonat, cu marginile uşor ondulate, uneori acoperit cu o serie de mici scvame brune, mai dese în zona centrală, dispuse oarecum radial; poate ajunge la 3-15 cm diametru; culoarea este foarte variabilă, de obicei gălbuie-maronie
Lamelele: adnate sau subdecurente; iniţial au culoarea albă, ulterior devenind galben-rozii
Piciorul: este fibros, cu textură spongioasă, la bază îngroşat; are un inel persistent în partea superioară, albicios sau cu tentă brună, la exemplarele tinere cu aspect mătăsos şi care acoperă lamelele asemeni unui văl; are înălţimea de 6-15 cm şi grosimea de 5-15 mm; este neted, alb în partea superioară, uşor fibrilos, galben-maroniu sub inel; exemplarele aflate în plină dezvoltare strălucesc noaptea, hifele miceliilor lor fiind bioluminescente (timp de circa 4-8 săptămâni)
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: parazită pe lemn de foioase (mai rar de conifere); rizomorfele lungi (uneori de câţiva metri lungime), negricioase, se dezvoltă între scoarţă şi lemn, provocând un putregai alb care duce ulterior la uscarea arborelui atacat; creşte în grupuri numeroase la baza cioatelor, trunchiurilor, pe buturugi, pe solul pădurilor de foioase (unde este greu de observat datorită coloritului criptic)
Comestibilitate: bună; sunt apreciate de obicei exemplarele tinere; carnea pălăriei este albicioasă, cu un miros şi un gust dulceag cu o uşoară tentă amară; deşi este comestibilă, există persoane care prezintă intoleranţă digestivă; acest lucru poate fi adesea înlăturat prin fierbere timp de 20-25 de minute, procedeu care reduce gustul, precum şi cantitatea de substanţe care produc disconfort gastrointestinal; dacă este consumată în stare crudă sau gătită insuficient, poate provoca severe intoxicaţii gastrointestinale
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu