sâmbătă, 5 octombrie 2013

Coprinus comatus

Lawyer's wig, Shaggy ink cap, Shaggy mane
Agaricus comatus O.F. Müll. 1780, Agaricus ovatus Scop. 1772, Pselliophora comata (O.F. Müll.) P. Karst. 1879

 
 Comestibilă
Agaricaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar numai pălăriile foarte tinere, care pot fi consumate și în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: aprilie-noiembrie
ECOLOGIE: saprofită; crește rareori solitar, cel mai adesea împrăştiat sau în grupuri, la marginea potecilor, prin pajişti, rarişti de pădure, grădini, la marginea zonelor cu tufărişuri, pe terenuri bogate în humus

BAZIDIOCARPUL: iniţial în formă de butoiaş sau alungit, cilindric, cărnos, acoperit cu o serie de floculozităţi mari albe cu aspect lânos, dispuse imbricat, la centru cu o zonă circulară ocru, apoi campanulat cu nuanţe crem-cenuşii, la final umbeliform, cu diametrul de 3-6 cm şi înălţimea de 5-10 cm
LAMELELE: libere, foarte dese; la început albe, apoi rozii, la final se lichefiază devenind negre ca cerneala
PICIORUL: neted, cilindric, înalt de 10-30 cm, gros de 10-25 mm, cu inel membranos nepersistent

Coprinus comatus DSC03785

Coprinus comatus DSC127777

Coprinus comatus DSC126088

SPECII SIMILARE: Coprinopsis atramentaria, care are pălăria conică până la campanulată, brun-cenuşie, lipsită de scvame; Coprinopsis picacea, care are pălăria gri-sepia, cu şanţuri fine radiale, acoperită cu resturi neregulate crem-albicioase de văl
CARNEA: fragilă, cu gust şi miros plăcute, poate fi gătită cu diferite sosuri, consumată crudă în salate; o foarte mare valoare alimentară o au exemplarele tinere, dar trebuiesc gătite la foarte scurt timp după ce au fost culese (la mai puţin de o oră sau două de la colectare),

deoarece după 4-6 ore lamele şi bazidiocarpul se degradează ireversibil; este recomandat numai consumul corpurilor de fructificaţie ale căror lamele sunt încă albe

►bazidiocarpi tineri
Coprinus comatus DSC48521

Coprinus comatus DSC48531

Coprinus comatus DSC127772

►bazidiocarpi maturi
Coprinus comatus DSC03779

Coprinus comatus DSC126097

Coprinus comatus DSC03772
Coprinus comatus DSC03789

Coprinus comatus DSC26128

Coprinus comatus DSC48527
Coprinus comatus DSC48530

Coprinus comatus DSC48518

Coprinus comatus DSC03776
Coprinus comatus DSC26294





►bazidiocarpi maturi lichefiați
Coprinus comatus DSC26131

Coprinus comatus DSC126096


Coprinus comatus DSC26276





Referinţe:
Christensen Clyde M. (1972). Common Edible Mushrooms. Sixth printing. Lund Press, Minneapolis: 82
del Conte A., Lassoe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing: 78
Cooke M.C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 161
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.1: 86
Gray S.F. (1821). A natural arrangement of British plants: according to their relation to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown. Vol. 1. Baldwin, Cradock and Joy. London: 633-634
Greville R.K. (1824). Flora Edinensis or a description of plants growing near Edinburgh, arranged according to the Linnean System, with a concise introduction to the natural orders of the Class Cryptogamia, and illustrative plates. Edinburgh: 393
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 211
Hall I.R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 199
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 146
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 374
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 156-157
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 274
Persoon C.H. (1797). Tentamen dispositionis methodicae fungorum in classes, ordines, genera et familias. Cum supplemento adjecto. Petrum Philippum Wolf, Lipsiæ: 62
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 499-500
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 219
Tagliavini O., Tagliavini R. (2003). Atlante dei funghi commestibili della Basilicata. Seconda edizione. Consiglio Regionale della Basilicata: 140

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu