Purple brittlegill
|
Agaricus atropurpureus Krombh. 1845, Russula krombholzii Shaffer 1970, Russula undulata Velen. 1920
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), numai dacă este gătită foarte bine
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri mici, în pădurile de foioase (Quercus, mai rar Fagus), ocazional şi în cele de conifere (Pinus)
SPECII SIMILARE: Russula caerulea, care are pălăria umbonată; Russula atrorubens, care are lamelele albe și crește sub Picea abies, printre mușchii Sphagnum; Russula xerampelina, la care piciorul se brunifică încet la
|
atingere; Russula amethystina, care are piciorul cu tentă rozie
BAZIDIOCARPUL: convex, apoi întins şi uşor adâncit la centru, de 4-9 (12) cm diametru; cuticula purpuriu închis, roșu-violet, vișiniu murdar, la centru purpuriu-negricioasă
LAMELELE: adnexe; crem sau palid gălbui
PICIORUL: tare, la început alb, mai târziu cenuşiu; are înălţimea de 3-6 cm şi grosimea de 10-20 mm
CARNEA: albă, cu miros slab de mere şi gust puţin iute
|
Referinţe: | |
● | Buczacki S., Shields C., Ovenden D. (2012). Collins Fungi Guide: The Most Complete field Guide to the Mushrooms and toadstools of Britain & Ireland. HarperCollins Publishing |
● | Gupta R., Mukerji K.G. (2001). Microbial Technology. APH Publishing:. 161 |
● | Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 391 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 283 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu