|
Bazidiocarpul: este foarte subţire (1-5 mm), flexibil, în formă de scoică sau de evantai, cu lungimea de 1-10 cm, lăţimea de 1-5 cm, cel mai adesea cu marginea ondulată; pe faţa superioară catifelat, pubescent, cu numeroase zone concentrice diferit colorate în cenuşiu-gălbui, brun, roşiatic, brun-albăstrui, verzui, cafeniu, negru; carnea este subţire, coriacee,
tare
Trama: tuburile au lungimea de 1-4 mm; porii sunt mai mult sau mai puţin rotunzi, mici
(3-4 pe mm), de culoare albă la început, devenind gălbui ulterior
Piciorul: bazidiocarpul este sesil
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; foarte comună; creşte în grupuri dispuse în rozetă sau suprapuse, cel mai adesea concrescute la bază, pe cioate de foioase aflate în putrefacţie, trunchiuri căzute; produce lemnului atacat un putregai alb
Dăunători: adulţii unor specii de coleoptere (din familia Ciidae) au fost observaţi vizitând corpurile de fructificaţie; de asemenea, au fost observate larve şi adulţi ale unor specii de diptere (Chloropidae, Ditomyiidae, Fanniidae, Cecidomyiidae, Mycetophilidae, Platypezidae, Pediciidae)
Importanţă:
- este o ciupercă medicinală, bine-cunoscută şi folosită în medicina tradiţională chineză pentru proprietăţile sale imunologice, hepato-protective, antimicrobiene, imunomodulatorii, antitumorale, analgezice, datorită conţinutului de polizaharide, polipeptide
- există cercetători care au descoperit în sporocarpi o serie de compuşi heterociclici şi aromatici care au proprietăţi antioxidante
- unele studii au evidenţiat potenţialul acestei specii de a neutraliza unele vopsele sintetice din soluţiile apoase rezultate în procesele de vopsire a firelor textile
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu