Bazidiocarpul: este iniţial convex, cu aspect catifelat, la maturitate mai mult sau mai puţin fisurat, cu diametrul de 6-20(40) cm, cu colorit brun-cafeniu până la ciocolatiu
Tuburile: iniţial de culoare albă, mai târziu devenind palid gălbui până la galben-verzui, iar la maturitate maronii
Piciorul: este poziţionat central, îngroşat la partea inferioară, cu o reţea bine conturată, neregulată, de linii albicioase şi maronii, cu aspect reticulat; are înălţimea de 8-18 cm şi grosimea de 2-6 cm
Fructificaţie: mai-august
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă pe solul pădurilor de foioase formând relaţii simbiotice cel mai adesea cu diferite specii de Quercus, arareori cu Castanea sativa şi Fagus sylvatica
Comestibilitate: excelentă; carnea compactă, albă, cu o aromă plăcută, poate fi folosită în stare crudă la prepararea salatelor (în special exemplarele tinere)
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu