miercuri, 23 octombrie 2013

Boletus reticulatus


  Comestibilitate: excelentă
Boletaceae     
Boletus reticulatus DSC25896

Bazidiocarpul: este iniţial convex, cu aspect catifelat, la maturitate mai mult sau mai puţin fisurat, cu diametrul de 6-20(40) cm, cu colorit brun-cafeniu până la ciocolatiu
Tuburile: iniţial de culoare albă, mai târziu devenind palid gălbui până la galben-verzui, iar la maturitate maronii
Piciorul: este poziţionat central, îngroşat la partea inferioară, cu o reţea bine conturată, neregulată, de linii albicioase şi maronii, cu aspect reticulat; are înălţimea de 8-18 cm şi grosimea de 2-6 cm
Fructificaţie: mai-august
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă pe solul pădurilor de foioase formând relaţii simbiotice cel mai adesea cu diferite specii de Quercus, arareori cu Castanea sativa şi Fagus sylvatica
Comestibilitate: excelentă; carnea compactă, albă, cu o aromă plăcută, poate fi folosită în stare crudă la prepararea salatelor (în special exemplarele tinere)


  Bazidiocarpi maturi
Boletus reticulatus DSC64935
Boletus reticulatus DSC25890
Boletus reticulatus DSC25898
Boletus reticulatus DSC64920 Boletus reticulatus DSC25901

  Bazidiocarpi tineri
Boletus reticulatus DSC64918
Boletus reticulatus DSC88371
Boletus reticulatus DSC88365
Boletus reticulatus DSC64916


  Referinţe:
Beugelsdijk D.C.M., van der Linde S., Zuccarello G.C., den Bakker H.C., Draisma S.G.A., Noordeloos M.E. (2008). A phylogenetic study of Boletus section Boletus in Europe. Persoonia 20: 1-7
del Conte A., Læssøe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing: 61
Olivier J.M., Guinberteau J., Rondet J., Momoun M. (1997). Vers l'inoculation contrôlée des cèpes et bolets comestibles. Revue Forestièere Française XLIX: 223
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 270

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu