Bazidiocarpul: iniţial convex, cărnos, cu marginile răsucite spre interior, apoi aplatizat şi uşor adâncit la centru, în final în formă de pâlnie, întotdeauna umbonat; are diametrul de 4-10(30) cm şi coloritul albicios până la crem-ocru
Lamelele: decurente; de culoarea pălăriei
Piciorul: este plin, cu textură spongioasă, bulbos la partea inferioară; are înălţimea de 8-15 cm şi grosimea de 2-3 cm
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă adesea în grupuri numeroase legate între ele printr-o reţea complexă de micelii, formând adesea aşa numitele "cercuri de vrăjitoare"; poate fi întâlnită în pădurile mixte
Comestibilitate: bună; carnea albă, compactă, elastică are un miros dulce caracteristic de migdale amare; este gătită prin prăjire sau fierbere şi folosită astfel la prepararea tocanelor; uneori este conservată în ulei; există studii care au evidenţiat prezenţa unor compuşi cu acţiune antimicrobiană asupra unor anumite tipuri de microorganisme
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu