Slender parasol
|
Agaricus mastoideus Fr. 1821, Lepiota mastoidea (Fr.) P. Kumm. 1871, Leucocoprinus mastoideus (Fr.) Locq. 1945
|
Comestibilă condiționat
|
Agaricaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (bună); numai pălăriile exemplarelor tinere, după îndepărtarea cuticulei, dacă sunt bine gătite
FRUCTIFICAȚIE: septembrie-octombrie
ECOLOGIE: saprofită; poate fi întâlnită în grupuri, pe solul pădurilor de foioase sau conifere
CARNEA: groasă, cu miros uşor de ciuperci, are gust dulce, plăcut; nu-și schimbă culoarea prin rupere
|
PĂLĂRIA: subglobuloasă, apoi plan-convexă, în centru acut umbonată (caracteristic), cu marginile răsucite spre interior, de 8-12 cm diametru; cuticula albicioasă cu floculozităţi brun-ocru (ulterior roşu-brunii), mai dese în zona centrală
LAMELELE: libere; dese, albe, ulterior crem-rozii
PICIORUL: cilindric, se detaşează uşor de pălărie; puţin subţiat în partea superioară, uşor îngroşat la bază, înalt de 6-16 cm şi gros de 6-15 mm; cu inel, acoperit cu o serie de fibrile brun-gălbui
|
SPECII SIMILARE: Chlorophyllum rhacodes, care are o multitudine de scvame mari, maronii, pe pălărie, iar carnea, albă, se înroşeşte prin rupere; Macrolepiota procera, care are piciorul cu scvame dispuse în zig-zag, cu aspect asemănător pielii de şarpe, mult mai înalt (până la 30 cm), iar pălăria mult mai mare (până la 20-25 cm); Macrolepiota excoriata, care are pălăria mai obtuză și mai puțin evident umbonată, cuticula mai discret scvamoasă la centru și fisurată în formă de stea la maturitate
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu