sâmbătă, 12 octombrie 2013

Macrolepiota mastoidea

Slender parasol
Agaricus mastoideus Fr. 1821, Lepiota mastoidea (Fr.) P. Kumm. 1871, Leucocoprinus mastoideus (Fr.) Locq. 1945

 
 Comestibilă condiționat
Agaricaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună); numai pălăriile exemplarelor tinere, după îndepărtarea cuticulei, dacă sunt bine gătite
FRUCTIFICAȚIE: septembrie-octombrie
ECOLOGIE: saprofită; poate fi întâlnită în grupuri, pe solul pădurilor de foioase sau conifere
CARNEA: groasă, cu miros uşor de ciuperci, are gust dulce, plăcut; nu-și schimbă culoarea prin rupere

PĂLĂRIA: subglobuloasă, apoi plan-convexă, în centru acut umbonată (caracteristic), cu marginile răsucite spre interior, de 8-12 cm diametru; cuticula albicioasă cu floculozităţi brun-ocru (ulterior roşu-brunii), mai dese în zona centrală
LAMELELE: libere; dese, albe, ulterior crem-rozii
PICIORUL: cilindric, se detaşează uşor de pălărie; puţin subţiat în partea superioară, uşor îngroşat la bază, înalt de 6-16 cm şi gros de 6-15 mm; cu inel, acoperit cu o serie de fibrile brun-gălbui

Macrolepiota mastoidea DSC25200

Macrolepiota mastoidea DSC24844

Macrolepiota mastoidea DSC24789

SPECII SIMILARE: Chlorophyllum rhacodes, care are o multitudine de scvame mari, maronii, pe pălărie, iar carnea, albă, se înroşeşte prin rupere; Macrolepiota procera, care are piciorul cu scvame dispuse în zig-zag, cu aspect asemănător pielii de şarpe, mult mai înalt (până la 30 cm), iar pălăria mult mai mare (până la 20-25 cm); Macrolepiota excoriata, care are pălăria mai obtuză și mai puțin evident umbonată, cuticula mai discret scvamoasă la centru și fisurată în formă de stea la maturitate



Macrolepiota mastoidea DSC24869

Macrolepiota mastoidea DSC24961

Macrolepiota mastoidea DSC25030
Macrolepiota mastoidea DSC24855

Macrolepiota mastoidea DSC24780

Macrolepiota mastoidea DSC168854

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu