vineri, 4 octombrie 2013

Amanita rubescens

Blusher mushroom
Agaricus verrucosus Bull. 1787, Amanita magnifica (Fr.) Gillet 1874, Lepiota magnifica (Fr.) P.Karst. 1879

 
 Comestibilă condiționat (nerecomandată)
Amanitaceae   

TOXICITATE: conţine o toxină hemolitică hidrosolubilă, care poate fi distrusă prin fierbere timp de 15-20 minute la peste 70-80°C, motiv pentru care nu este recomandat consumul acestei ciuperci; în stare crudă sau insuficient gătită, pot apărea intoxicaţii gastro-intestinale severe, stări de anxietate, transpiraţie abundentă, greaţă, stări de slăbiciune, vărsături, frisoane; carnea acumulează la un nivel ridicat metale grele (Pb, Cu, Fe)
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie

COMESTIBILITATE: carnea este tare, albicioasă și se colorează ușor în roz-vinețiu în contact cu aerul; are gust puțin acru și poate fi gătită la grătar, prăjită, folosită ca ingredient în cârnați, papricaș, supe, ca garnitură la friptură, în amestec cu alte ciuperci; carnea este perisabilă, trebuind să fie preparată la puţin timp după recoltare
ECOLOGIE: micorizantă; se dezvoltă pe solurile sărace din pădurile de foioase, conifere sau mixte, adesea în grupuri mici răspândite pe câţiva metri pătraţi

Amanita rubescens DSC44068

Amanita rubescens DSC42517

Amanita rubescens DSC40713

SPECII SIMILARE: Amanita pantherina, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere, iar cuticula brună este acoperită de resturi de văl albe; Amanita muscaria, la care cuticula este roşiatică, uneori brun-portocalie, cu resturi de văl albe ca zăpada; Macrolepiota procera, care are cuticula alb-cenuşie, acoperită de scvame maronii, iar piciorul este tare, fibros, lipsit de volvă, mult mai înalt, cu dungi maronii ce-i dau aspectul pielii de şarpe; Amanita excelsa, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere, cuticula este brună, iar marginea

pălăriei este striată; Amanita caesarea, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere, cuticula este portocaliu aprins, iar piciorul este uniform gălbui; Agaricus xanthodermus, la care pălăria capătă o culoare palid maronie la maturitate, fiind acoperită de scvame albicioase
DĂUNĂTORII: larvele unor specii de diptere se hrănesc în interiorul bazidiocarpilor (Psychodidae, Phoridae, Mycetophilidae, Sphaeroceridae)

Amanita rubescens DSC44089

Amanita rubescens DSC42518

Amanita rubescens DSC42513

BAZIDIOCARPUL: inițial convex, cărnos, apoi semisferic, mai târziu întins, de 5-15 (20) cm diametru, cu marginea nestriată şi acoperit cu resturi de văl crem, distribuite neregulat; cuticula lucioasă, la început cu nuanţe gălbui (crem-gălbui, roz-gălbui, gălbui-maroniu), la maturitate roz-maronie, roz-roşiatică până la brun-roşcată; carnea de culoare albă, devine prin zdrobire, în contact cu aerul, rozie sau roşiatică
LAMELELE: libere sau uşor ataşate de picior; inegale, distanţate, albe, acoperite cu mici pete roşiatice; prin atingere se colorează în roşu

PICIORUL: cu inel persistent, membranos, lat, striat, îndreptat în jos, fragil, alb-roziu; este albicios, cu nuanţe de culoarea pălăriei sub inel, bulbos la bază, fără volvă; iniţial plin, apoi gol pe dinăuntru; ajunge la 5-18 cm înălţime şi 15-25 mm grosime; numai la exemplarele foarte tinere este vizibilă volva, iar pe măsură ce ciuperca creşte, volva dispare rămânând baza umflată fără alte inele bazale vizibile

►bazidiocarpi maturi
Amanita rubescens DSC126175

Amanita rubescens DSC41270

Amanita rubescens DSC60619
Amanita rubescens DSC39765

Amanita rubescens DSC41515

Amanita rubescens DSC24819
Amanita rubescens DSC41251

Amanita rubescens DSC24763

Amanita rubescens DSC42512
Amanita rubescens DSC66682

Amanita rubescens DSC116244

Amanita rubescens DSC24539
Amanita rubescens DSC126201





►bazidiocarpi tineri
Amanita rubescens DSC24805

Amanita rubescens DSC126625

Amanita rubescens DSC40807
Amanita rubescens DSC24162

Amanita rubescens DSC85724

Amanita rubescens DSC45935
Amanita rubescens DSC84293

Amanita rubescens DSC84298

Amanita rubescens DSC88573
Amanita rubescens DSC24546





Referinţe:
Agoroaei L. (2005). Contribuţii la prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci în judeţele din Nordul Moldovei. Raport de cercetare Grant CNCSIS, tip A, cod 1221. Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie. Număr Special: 1-28
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 276-277
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto funghi. Cercarli, riconoscerli, raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 1-352
Beug M.W., Shaw M., Cochran K.W. (2006). Thirty-Plus Years of Mushroom Poisoning: Summary of the Approximately 2.000 Reports in the NAMA Case Registry. Mcllvainea 16(2): 47-68
Boa E. (2004). Wild edible fungi. A global overview of their use and importance to people. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome: 1-147
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 113
Cooke M.C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 9-10
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Demirel K., Uzun Y., Kaya A. (2004). Some Poisonous Fungi of East Anatolia. Turkish Journal of Botany 28: 215-219
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes (Amanitales, Pluteales, Entolomatales). Version 2.1: 18
Gray S.F. (1821). A natural arrangement of British plants: according to their relation to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown. Vol. 1. Baldwin, Cradock and Joy. London: 600
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 85
Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 131
Hall I.R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 133-135
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 36
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 132
Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer. Éditions Sud Ouest: 262
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 77
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 362
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 139-141
de Oliveira P. (2009). Mushroom poisoning. Sociedade Portuguesa de Medicina Interna. Medicina Interna 16(4): 232-238
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 360
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 289-290
Persoon C.H. (1797). Tentamen dispositionis methodicae fungorum in classes, ordines, genera et familias. Cum supplemento adjecto. Petrum Philippum Wolf., Lipsiæ: 67
Radulescu C., Stihi C., Busuioc G., Popescu I.V., Gheboianu A.I., Cimpoca V.Gh. (2010). Evaluation of essential elements and heavy metal levels in fruiting bodies of wild mushrooms and their substrate by EDXRF spectrometry and FAA spectrometry. Romanian Biotechnological Letters 15(4): 5444-5456
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 104
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 205
Sánchez Rodríguez J.A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 200
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu