vineri, 4 octombrie 2013

Amanita rubescens


  Toxicitate: otrăvitoare în stare crudă → tulburări gastrointestinale
Amanitaceae     
Amanita rubescens DSC44068
Amanita rubescens DSC42517

Bazidiocarpul: are cuticula lucioasă, iniţial cu nuanţe gălbui (crem-gălbui, roz-gălbui, gălbui-maroniu), la maturitate devenind roz-maronie, roz-roşiatică până la brun-roşcată; la început convex, cărnos, apoi semisferic, mai târziu întins, de 5-15(20) cm diametru, cu marginea nestriată şi acoperit cu resturi de văl crem, distribuite neregulat; carnea de culoare albă, devine prin zdrobire, în contact cu aerul, rozie sau roşiatică
Lamelele: libere sau uşor ataşate de picior; distanţate, inegale, albe, acoperite cu mici pete roşiatice; prin atingere se colorează în roşu
Piciorul: are inel persistent, membranos, lat, striat, îndreptat în jos, fragil, alb-roziu; este albicios, cu nuanţe de culoarea pălăriei sub inel, bulbos la bază, fără volvă; iniţial plin, apoi gol pe dinăuntru; ajunge la 5-18 cm înălţime şi 15-25 mm grosime; numai la exemplarele foarte tinere este vizibilă volva, iar pe măsură ce ciuperca creşte, volva dispare rămânând baza umflată fără alte inele bazale vizibile
Fructificaţie: iunie-octombrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă pe solurile sărace din pădurile de foioase, conifere sau mixte, cel mai adesea în mai multe grupuri mici răspândite pe câţiva metri pătraţi
Specii similare:
Amanita pantherina, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare brună, acoperită de resturi de văl de culoare albă
Amanita excelsa, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare brună; marginea pălăriei este striată
Amanita caesarea, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare portocaliu aprins; piciorul este uniform gălbui
Amanita muscaria, la care cuticula este de culoare roşiatică, uneori brun-portocalie, cu resturi de văl albe ca zăpada
Macrolepiota procera, care are cuticula de culoare alb-cenuşie, acoperită de scvame maronii; piciorul este tare, fibros, lipsit de volvă, mult mai înalt, cu dungi maronii ce-i dau aspectul pielii de şarpe
Agaricus xanthodermus, la care pălăria capătă o culoare palid maronie la maturitate, fiind acoperit de scvame albicioase
Dăunători: larvele unor specii de diptere se hrănesc pe bazidiocarpi (Mycetophilidae, Psychodidae, Phoridae, Sphaeroceridae)
Comestibilitate:
deşi este recomandată evitarea consumului acestei specii, este folosită ca ingredient în diferite preparate culinare (supe, tocăniţe etc.); pentru a nu produce intoxicaţii mai mult sau mai puţin severe, este necesară fierberea îndelungată (15-20 de minute); carnea este perisabilă, trebuind să fie preparată la puţin timp după recoltare
Toxicitate: în stare crudă, carnea conţine o toxină hemolitică hidrosolubilă, care este distrusă prin gătire; deşi are gust plăcut, aromat, nu este recomandat consumul acesteia; au fost semnalate cazuri de persoane care, în urma consumului, au suferit intoxicaţii gastro-intestinale severe, stări de anxietate, frisoane, transpiraţie abundentă, greaţă, vărsături, stări de slăbiciune; acumulează la un nivel ridicat metale grele (Pb, Cu, Fe)


  Bazidiocarpi maturi
Amanita rubescens DSC126175
Amanita rubescens DSC41270
Amanita rubescens DSC60619
Amanita rubescens DSC44089 Amanita rubescens DSC42518 Amanita rubescens DSC42513
Amanita rubescens DSC39765 Amanita rubescens DSC41515 Amanita rubescens DSC24819
Amanita rubescens DSC41251 Amanita rubescens DSC24763 Amanita rubescens DSC42512
Amanita rubescens DSC66682 Amanita rubescens DSC116244 Amanita rubescens DSC24539
Amanita rubescens DSC126201


  Bazidiocarpi tineri
Amanita rubescens DSC24805
Amanita rubescens DSC126625
Amanita rubescens DSC40807
Amanita rubescens DSC2416 Amanita rubescens DSC40713 Amanita rubescens DSC85724
Amanita rubescens DSC84293 Amanita rubescens DSC84298 Amanita rubescens DSC88573
Amanita rubescens DSC24546 Amanita rubescens DSC45935

  Referinţe:
Agoroaei L. (2005). Contribuţii la prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci în judeţele din Nordul Moldovei. Raport de cercetare Grant CNCSIS, tip A, cod 1221. Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie. Număr Special: 1-28
Beug M. W., Shaw M., Cochran K. W. (2006). Thirty-Plus Years of Mushroom Poisoning: Summary of the Approximately 2.000 Reports in the NAMA Case Registry. Mcllvainea 16(2): 47-68
Boa E. (2004). Wild edible fungi. A global overview of their use and importance to people. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome: 1-147
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 9-10
Demirel K., Uzun Y., Kaya A. (2004). Some Poisonous Fungi of East Anatolia. Turkish Journal of Botany 28: 215-219
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes (Amanitales, Pluteales, Entolomatales). Version 2.1: 18
Gray S. F. (1821). A natural arrangement of British plants: according to their relation to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown. Vol. 1. Baldwin, Cradock and Joy. London: 600
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 85
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 133-135
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 77
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 362
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 139-141
de Oliveira P. (2009). Mushroom poisoning. Sociedade Portuguesa de Medicina Interna. Medicina Interna 16(4): 232-238
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 289-290
Persoon C. H. (1797). Tentamen dispositionis methodicae fungorum in classes, ordines, genera et familias. Cum supplemento adjecto. Petrum Philippum Wolf., Lipsiæ: 67
Radulescu C., Stihi C., Busuioc G., Popescu I. V., Gheboianu A. I., Cimpoca V. Gh. (2010). Evaluation of essential elements and heavy metal levels in fruiting bodies of wild mushrooms and their substrate by EDXRF spectrometry and FAA spectrometry. Romanian Biotechnological Letters 15(4): 5444-5456
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 104
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 205
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu