|
Bazidiocarpul: are cuticula lucioasă, iniţial cu nuanţe gălbui (crem-gălbui, roz-gălbui, gălbui-maroniu), la maturitate devenind roz-maronie, roz-roşiatică până la brun-roşcată; la început convex, cărnos, apoi semisferic, mai târziu întins, de 5-15(20) cm diametru, cu marginea nestriată şi acoperit cu resturi de văl crem, distribuite neregulat; carnea de culoare albă, devine prin zdrobire, în contact cu aerul, rozie sau roşiatică
Lamelele: libere sau uşor ataşate de picior; distanţate, inegale, albe, acoperite cu mici pete roşiatice; prin atingere se colorează în roşu
Piciorul: are inel persistent, membranos, lat, striat, îndreptat în jos, fragil, alb-roziu; este albicios, cu nuanţe de culoarea pălăriei sub inel, bulbos la bază, fără volvă; iniţial plin, apoi gol pe dinăuntru; ajunge la 5-18 cm înălţime şi 15-25 mm grosime; numai la exemplarele foarte tinere este vizibilă volva, iar pe măsură ce ciuperca creşte, volva dispare rămânând baza umflată fără alte inele bazale vizibile
Fructificaţie: iunie-octombrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă pe solurile sărace din pădurile de foioase, conifere sau mixte, cel mai adesea în mai multe grupuri mici răspândite pe câţiva metri pătraţi
Specii similare:
• Amanita pantherina, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare brună, acoperită de resturi de văl de culoare albă
• Amanita excelsa, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare brună; marginea pălăriei este striată
• Amanita caesarea, la care carnea nu-şi schimbă culoarea prin rupere; cuticula este de culoare portocaliu aprins; piciorul este uniform gălbui
• Amanita muscaria, la care cuticula este de culoare roşiatică, uneori brun-portocalie, cu resturi de văl albe ca zăpada
• Macrolepiota procera, care are cuticula de culoare alb-cenuşie, acoperită de scvame maronii; piciorul este tare, fibros, lipsit de volvă, mult mai înalt, cu dungi maronii ce-i dau aspectul pielii de şarpe
• Agaricus xanthodermus, la care pălăria capătă o culoare palid maronie la maturitate, fiind acoperit de scvame albicioase
Dăunători: larvele unor specii de diptere se hrănesc pe bazidiocarpi (Mycetophilidae, Psychodidae, Phoridae, Sphaeroceridae)
Comestibilitate:
deşi este recomandată evitarea consumului acestei specii, este folosită ca ingredient în diferite preparate culinare (supe, tocăniţe etc.); pentru a nu produce intoxicaţii mai mult sau mai puţin severe, este necesară fierberea îndelungată (15-20 de minute); carnea este perisabilă, trebuind să fie preparată la puţin timp după recoltare
Toxicitate: în stare crudă, carnea conţine o toxină hemolitică hidrosolubilă, care este distrusă prin gătire; deşi are gust plăcut, aromat, nu este recomandat consumul acesteia; au fost semnalate cazuri de persoane care, în urma consumului, au suferit intoxicaţii gastro-intestinale severe, stări de anxietate, frisoane, transpiraţie abundentă, greaţă, vărsături, stări de slăbiciune; acumulează la un nivel ridicat metale grele (Pb, Cu, Fe)
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu