|
Bazidiocarpul: iniţial oval şi acoperit cu resturi de volvă albe sau brun-ocru, apoi conic până la convex, la maturitate aplatizat, cu marginile profund striate (până la câţiva centimetri), uneori uşor umbonat, de 5-10 cm diametru; de obicei are luciu metalic şi colorit cenuşiu, brun-cenuşiu, gălbui-maroniu, maroniu-roşcat; carnea albă, fragilă, nu-şi schimbă culoarea la rupere
Lamelele: libere, uneori uşor decurente; dese, inegale, puţin serate, de culoare albă
Piciorul: este albicios, neted sau fin fibros, fără inel, fistulos la maturitate; bulbos la bază şi cu volvă membranoasă, persistentă, uneori foarte înaltă, albă, adeseori cu tentă cenuşie sau brun- roşcată; este foarte înalt şi subţire, cu înălţimea de 6-13 cm şi grosimea de 0,5-1,5 cm
Fructificaţie: iunie-octombrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri, la marginea pădurilor de foioase şi ocazional a celor de amestec; preferă solurile acide
Specii similare:
• Amanita caesarea, care are pălăria colorată în portocaliu-roşcat; piciorul este galben, cu inel
• Amanita ceciliae, care are fragmentele de văl de pe pălărie de culoare cenuşie; piciorul acoperit de fibrile ce-i conferă aspectul unei piei de şarpe
• Amanita crocea, care are pălăria portocaliu-gălbuie, lamelele crem; piciorul acoperit de scvame dese, albicioase
• Amanita excelsa, care are pălăria brun- cenuşie, acoperită cu resturi cenuşii de văl universal; piciorul cu inel mare, striat, acoperit cu scvame albe sub inel
• Amanita pantherina, la care pălăria este acoperită cu resturi albe de văl universal; piciorul cu inel mare, persistent, la bază cu resturi de volvă sub forma mai multor inele concentrice
• Amanita phalloides, la care pălăria este gălbui-oliv, adesea cu striuri fine, de culoare închisă, dispuse radiar; piciorul cu inel fragil, nepersistent, la bază cu volvă în formă de sac
• Agaricus silvicola, care are pălăria de culoare albicioasă; lamelele acoperite de un văl parţial la exemplarele tinere; piciorul cu inel mare, persistent
• Tricholoma sejunctum, care are pălăria gălbui-verzuie, cu fibrile maronii dispuse radiar; piciorul este fără inel, robust (4-8 cm înălţime, 1-3 cm grosime)
Comestibilitate: de evitat; deşi există persoane care culeg şi consumă această ciupercă, este recomandată evitarea acestei specii din cauza posibilelor confuzii cu alte specii otrăvitoare de Amanita; sunt căutate exemplarele tinere, care trebuiesc în prealabil fierte 15-20 minute la peste 70°C, înainte de a fi folosite în preparatele culinare
Toxicitate: este toxică dacă este gătită insuficient sau dacă este consumată în stare crudă, datorită conţinutului de hemolizine; primele simptome ale intoxicării sunt cele de greaţă, vărsături, hematurie, putându-se ajunge până la insuficienţă renală şi stări de anemie
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu