sâmbătă, 19 octombrie 2013

Russula olivacea

Olive brittlegill
Rusula olivacea Pers. 1796

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), numai dacă este gătită; în stare crudă este otrăvitoare provocând disconfort gastrointestinal
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri mici, la baza trunchiurilor de Fagus (mai rar de Pinus)
SPECII SIMILARE: Russula cyanoxantha, la care pălăria este striată margine, cu reflexe violet-verzui; Russula faginea, la care piciorul, alb, are pete ocru-maronii la bază; Russula queletii, la care piciorul are nuanțe roșu-

carmin; Russula romellii, la care pălăria este crăpată la maturitate, iar carnea de sub cuticulă este galben-limonie
BAZIDIOCARPUL: cărnos, inițial convex, apoi aplatizat şi uşor adâncit la centru, cu crăpături vizibile, cu diametrul de 8-16 (20) cm; cuticula este subţire, uşor separabilă pe 1/4-1/3 din rază, uscată, cu colorit ce variază de la verzui la brun-violet, gri-oliv, roșu-purpuriu închis, mai târziu la centru gălbuie
LAMELELE: adnate, uneori ataşate de picior; iniţial dese, crem, apoi distanţate, galben-ocru, extrem de mari

Russula olivacea DSC43499

Russula olivacea DSC25615

Russula olivacea DSC43504

CARNEA: albă cu o uşoară tentă gălbuie, compactă, miros de fructe, gust dulce de alune

PICIORUL: robust, cilindric, rotunjit la bază; alb, de obicei cu o uşoară tentă rozie; are înălţimea de 4-10 cm şi grosimea de 2-3,5 cm

Russula olivacea DSC43501

Russula olivacea DSC25593

Russula olivacea DSC25590
Russula olivacea DSC25612

Russula olivacea DSC25586

Russula olivacea DSC43500
Russula olivacea DSC126602

Russula olivacea DSC25585

Russula olivacea DSC25580

Referinţe:
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 409
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Karadelev M., Miteva S., Stojkoska K. (2004). Checklist of humano-toxic macromycetes in the Republic of Macedonia. Proceedings of 2nd Congress of Ecologist of the Republic of Macedonia with International Participation. Skopje 6: 472-478
de Oliveira P. (2009). Mushroom poisoning. Sociedade Portuguesa de Medicina Interna. Medicina Interna 16(4): 232-238
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 288

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu