Olive brittlegill
|
Rusula olivacea Pers. 1796
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), numai dacă este gătită; în stare crudă este otrăvitoare provocând disconfort gastrointestinal
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri mici, la baza trunchiurilor de Fagus (mai rar de Pinus)
SPECII SIMILARE: Russula cyanoxantha, la care pălăria este striată margine, cu reflexe violet-verzui; Russula faginea, la care piciorul, alb, are pete ocru-maronii la bază; Russula queletii, la care piciorul are nuanțe roșu-
|
carmin; Russula romellii, la care pălăria este crăpată la maturitate, iar carnea de sub cuticulă este galben-limonie
BAZIDIOCARPUL: cărnos, inițial convex, apoi aplatizat şi uşor adâncit la centru, cu crăpături vizibile, cu diametrul de 8-16 (20) cm; cuticula este subţire, uşor separabilă pe 1/4-1/3 din rază, uscată, cu colorit ce variază de la verzui la brun-violet, gri-oliv, roșu-purpuriu închis, mai târziu la centru gălbuie
LAMELELE: adnate, uneori ataşate de picior; iniţial dese, crem, apoi distanţate, galben-ocru, extrem de mari
|
CARNEA: albă cu o uşoară tentă gălbuie, compactă, miros de fructe, gust dulce de alune
|
PICIORUL: robust, cilindric, rotunjit la bază; alb, de obicei cu o uşoară tentă rozie; are înălţimea de 4-10 cm şi grosimea de 2-3,5 cm
|
Referinţe: | |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 409 |
● | Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526 |
● | Karadelev M., Miteva S., Stojkoska K. (2004). Checklist of humano-toxic macromycetes in the Republic of Macedonia. Proceedings of 2nd Congress of Ecologist of the Republic of Macedonia with International Participation. Skopje 6: 472-478 |
● | de Oliveira P. (2009). Mushroom poisoning. Sociedade Portuguesa de Medicina Interna. Medicina Interna 16(4): 232-238 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 288 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu