Beefsteak fungus
|
Fistulina buglossoides Bull. 1790
|
Comestibilă
|
Agaricales - incertae sedis
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), atât gătită cât și în stare crudă; se pot consuma numai exemplarele tinere
FRUCTIFICAȚIE: august-octombrie
ECOLOGIE: parazită; creşte solitar sau în grupuri mici, la baza trunchiurilor de stejar (Quercus)
CARNEA: fibroasă, cu gust acru, uşor acid, necesită un timp îndelungat de preparare; în trecut era folosită ca substitut de carne; se poate folosi în tocănițe, supe, prăji cu usturoi, prepara pane, se poate tăia în felii subțiri și
|
consuma în stare crudă în salate
BAZIDIOCARPUL: are aspectul unei bucăţi de carne crudă (limbă de vacă), de 8-20 cm lungime şi 3-6 cm grosime; tare, la început are culoarea roşie-rozie, cu timpul devenind brun-roşcat (asemeni ficatului); prin tăiere, eliberează un lichid roşu sângeriu
HIMENOFORUL: sub formă de tuburi fini, cu porii mici, circulari, lungi de 5-15 mm, la suprafaţă de culoare crem, brun-roșiatici la maturitate
PICIORUL: scurt, subţire, plasat lateral
|
Referinţe: | |
● | Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 553-554 |
● | Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 128 |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 567 |
● | Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526 |
● | Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 59 |
● | La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 276 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 44 |
● | Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 67-68 |
● | Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 125 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 111 |
● | Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 91 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu