marți, 15 octombrie 2013

Fistulina hepatica

Beefsteak fungus
Fistulina buglossoides Bull. 1790

 
 Comestibilă
Agaricales - incertae sedis   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), atât gătită cât și în stare crudă; se pot consuma numai exemplarele tinere
FRUCTIFICAȚIE: august-octombrie
ECOLOGIE: parazită; creşte solitar sau în grupuri mici, la baza trunchiurilor de stejar (Quercus)
CARNEA: fibroasă, cu gust acru, uşor acid, necesită un timp îndelungat de preparare; în trecut era folosită ca substitut de carne; se poate folosi în tocănițe, supe, prăji cu usturoi, prepara pane, se poate tăia în felii subțiri și

consuma în stare crudă în salate
BAZIDIOCARPUL: are aspectul unei bucăţi de carne crudă (limbă de vacă), de 8-20 cm lungime şi 3-6 cm grosime; tare, la început are culoarea roşie-rozie, cu timpul devenind brun-roşcat (asemeni ficatului); prin tăiere, eliberează un lichid roşu sângeriu
HIMENOFORUL: sub formă de tuburi fini, cu porii mici, circulari, lungi de 5-15 mm, la suprafaţă de culoare crem, brun-roșiatici la maturitate
PICIORUL: scurt, subţire, plasat lateral

Fistulina hepatica DSC24941

Fistulina hepatica DSC24947

Fistulina hepatica IMG14768
Fistulina hepatica IMG14772





Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 553-554
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 128
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 567
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 59
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 276
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 44
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 67-68
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 125
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 111
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 91

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu