marți, 15 septembrie 2015

Hypholoma capnoides


  Comestibilitate: comestibilă
Strophariaceae     
Hypholoma capnoides DSC47603
Hypholoma capnoides DSC47614

Bazidiocarpul: este cărnos, iniţial convex, pe margine cu resturi de văl parţial, uneori uşor umbonat, ulterior semisferic până la aplatizat, neted, cu colorit galben-maroniu, portocaliu-maroniu, roşcat în zona centrală, higrofan, cu diametrul de 2-6(10) cm
Lamelele: adnate; foarte dese, cu lamele mai scurte intercalate; la început albicioase, apoi cenuşii, la maturitate maronii cu tentă violet
Piciorul: albicios-gălbui la vârf, brun-roşcat la bază, cu o cortină albă, fără inel persitent, gol pe dinăuntru; are 4-10 cm înălţime şi 5-10 mm grosime
Fructificaţie: aprilie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în tufe mari, pe cioate, trunchiuri putrede de conifere (în special de Picea abies, Pinus, Abies alba), în zona montană; rareori se dezvoltă pe foioase (Fagus, Betula pendula)
Specii similare:
Hypholoma fasciculare, la care lamelele au tentă verzuie
Hypholoma sublateritium, la care lamelele sunt la început gălbui, ulterior cenuşii
Galerina marginata, la care lamelele sunt la început palid maronii, mai târziu de culoare scorţişoarei
Kuehneromyces mutabilis, la care lamelele sunt la început palid maronii, ulterior roşcat-maronii
Xeromphalina campanella, la care lamelele sunt decurente, gălbui-portocalii; pălăria este puternic striată
Pholiota alnicola, care are lamelele ataşate de picior, la început palid gălbui, mai târziu galben-maronii până la brun-roşcate
Comestibilitate: este o specie comestibilă, nu foarte apreciată; carnea albicioasă până la gălbuie, subţire, are gust dulce; colectarea se recomandă a fi făcută cu mare precauţie datorită posibilelor confuzii cu alte specii ale genului Hypholoma care sunt otrăvitoare


Hypholoma capnoides DSC47612
Hypholoma capnoides DSC47615


  Referinţe:
Andersson C., Fabech B., Gry J., Jensvoll L., Krüger L., Lyrån B., Matilainen N., Nurttila A., Olafsson G. (2012). Mushrooms traded as food: Nordic questionnaire, including guidance list on edible mushrooms suitable and not suitable for marketing. For industry, trade and food inspection. Nordic Council of Ministers: 1-54
Bîrsan C., Tănase C., Mititiuc M. (2009). Lignicolous Macromycetes from Giumalău Secular Forest (Eastern Carpathians). Analele Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava. Secţiunea Silvicultură. Serie nouă. 1
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 143
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 163-164
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.1: 163
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 206-207
Harper E. T. (1914). Species of Hypholoma in the region of the Great Lakes. Transactions of the Wisconsin Academy of Sciences, Arts and Letters 17(2/5): 1142-1164
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 72
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 213
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 261-262
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 232

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu