marți, 7 decembrie 2021

Geastrum rufescens

  Necomestibilă
Geastraceae      
Geastrum rufescens DSC129525
Geastrum rufescens IMG2901

Bazidiocarpul: la început globulos, mai mult sau mai puțin îngropat în sol, de 2-4 cm diametru (4-10 cm cu exoperidia desfăcută); exoperidia groasă, cărnoasă, brăzdată de crăpături, la maturitate se desface în 7-10 lobi în formă de stea, lobi brăzdați de crăpături, care se arcuiesc înspre sol, la interior cu colorit ocru la început, crem-roziu până la palid brun-roșiatic ulterior, la exterior brun-roșiatic; endoperidia globuloasă sau ușor conică, cu diametrul de 2-3 cm, cu colorit gălbui sau palid maroniu, la partea superioară are un singur peristom, conic, fimbriat, fără aree la bază
Gleba: la început albă, ulterior devine maronie
Piciorul: bazidiocarpul este sesil sau cu un picior foarte scurt
Fructificaţie: august-octombrie
Ecologie: saprofită; crește solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de conifere și de amestec, rariști de pădure, luminișuri, prin pajiști montane la marginea pădurilor de conifere
Specii similare:
Geastrum fimbriatum, care are exoperidia divizată în 4 (rar 5-8) lobi dispuşi orizontal, lipsiţi de crăpături, iar peristomul este cu aree


Geastrum rufescens IMG2899
Geastrum rufescens DSC154041
Geastrum rufescens DSC129526

Referinţe:
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Gasteromycetes. Version 2.0
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 1-799
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 302

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu