marți, 6 decembrie 2022

Clavulina coralloides

Crested coral fungus, White coral fungus
Clavulina cristata (Holmsk.) J. Schröt. 1888, Ramaria coralloides (L.) Holmsk. 1790

 
 Comestibilă condiționat
Hydnaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră)
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: se dezvoltă solitar, împrăștiat sau în grupuri numeroase, pe solul pădurilor de foioase sau de conifere
SPECII SIMILARE: Ramaria pallida, care are ramuri în formă de "V", care se ramifică la vârf în ramuri oarecum ascuțite; Clavulina cinerea, care are ramuri cenușii, gri-maronii; Clavulina rugosa, care are ramuri rotunjite la vârf, turtite lateral, neramificate; Ramariopsis kunzei, care este formată din ramuri albicioase, rotunjite la vârf,

necrestate
BAZIDIOCARPUL: în formă de coral, înalt de 3-5 (8-12) cm, 2-6 cm diametru, la început alb ca zăpada, cenușiu, crem-albicios, roziu, gălbui, ulterior cu nuanțe de ocru și vârfurile ramurilor mai închise la culoare, format din ramuri fragile, crestate, care la vârf sunt pectinat-sectate sau palmat-sectate
CARNEA: albă, fragilă, moale, poate fi consumată după ce a fost sotată în unt

Clavulina coralloides IMG15061

Clavulina coralloides IMG15060

Clavulina coralloides IMG14828
Clavulina coralloides IMG15069





Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 641-642
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto funghi. Cercarli, riconoscerli, raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 140
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe. UIT Cambridge Ltd.: 1-512
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 264
Læssøe T. (2000). Manuales de Identificación - Hongos. Dorling Kindersley Ltd., London: 1-304
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 98
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 88

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu