miercuri, 18 decembrie 2013

Marasmius epiphyllus


  Comestibilitate: necomestibilă
Marasmiaceae     
Marasmius epiphyllus DSC27032

Bazidiocarpul: la început semisferic, apoi convex până la aplatizat, membranos, brăzdat de nervuri radiale, alb până la alb-crem, de 3-10 mm diametru
Lamelele: libere; foarte distanţate, ramificate, de culoare albă
Piciorul: filiform, albicios în partea superioară şi brun-roşcat înspre bază; are înălţimea de 15-30 mm şi grosimea de 1 mm
Fructificaţie: octombrie-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte pe crenguţele uscate, pe peţiolurile şi nervurile frunzelor căzute pe sol


Marasmius epiphyllus DSC27035
Marasmius epiphyllus DSC27032


  Referinţe:
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Version 2.0: 174
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 62
Moreno G., Esteve-Raventós F., Peinado L. (1984). Estudios sobre "Basidiomycetes". VII (Hayedo de Montejo de la Sierra). Acta Botánica Malacitana 9: 17-26
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 165

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu