duminică, 27 iulie 2014

Coprinellus impatiens


  Comestibilitate: necomestibilă
Psathyrellaceae     
Coprinellus impatiens DSC33332
Coprinellus impatiens DSC33330

Bazidiocarpul: iniţial în formă de ou, ulterior conic-convex, campanulat, iar la maturitate aplatizat, cu diametrul de 2-4 cm; suprafaţa superioară este brăzdată radiar de şanţuri adânci şi are colorit ocru-maroniu, brun-scorţişoriu, mai deschis în zona centrală; carnea albicioasă, fragilă, delicvescentă
Lamelele: sunt libere sau mai mult sau mai puţin ataşate de picior; iniţial sunt crem, mai târziu devenind brun-cenuşii, delicvescente
Piciorul: este mai mult sau mai puţin cilindric, uneori uşor îngroşat la bază, albicios, pruinos la exemplarele tinere, uniform palid purpuriu până la maroniu; foarte subţire, cu înălţimea de 7-10 cm şi grosimea de 2-4 cm
Fructificaţie: iunie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă solitar, rareori în mănunchiuri mici, printre frunzele căzute de pe solul pădurilor de foioase (în special de Fagus); aproape întotdeauna creşte pe soluri bogate în calciu
Specii similare:
Coprinellus disseminatus, care are pălăria mai mică (5-15 mm diametru) şi creşte, în grupuri foarte numeroase, pe buşteni, cioate putrede
Coprinellus micaceus, care are pălăria acoperită cu numeroase granule mici, albicioase, lucioase, cu aspect de mică (mai numeroase la exemplarele tinere)


  Referinţe:
Kaya A. (2009). Macrofungi of Huzurlu high plateau (Gaziantep-Turkey). Turkish Journal of Botany 33: 429-437

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu