sâmbătă, 27 decembrie 2014

Phallus impudicus

Common stinkhorn
Phallus foetidus Sowerby 1803

 
 Comestibilă condiționat
Phallaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai în stadiul foarte tânăr, când are încă formă de ou, iar stratul albicios din interior, poate fi consumat în și stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: mai-noiembrie
ECOLOGIE: saprofită; are o rată de creştere foarte ridicată, ajungând la maturitate în 1-2 zile; creşte pe solul pădurilor de conifere, mai rar al celor de foioase, în apropierea buştenilor în descompunere, formând uneori asociaţii micorizante cu rădăcinile unor arbori; poate fi

găsită în special după mirosul dezagreabil pe care-l emană, ce poate fi perceput de la câţiva metri distanţă
DĂUNĂTORII: gleba, care are un miros puternic de cadavru, reprezintă o atracţie irezistibilă pentru unele specii de diptere din familia Calliphoridae, care astfel, ajută la răspândirea sporilor la mare distanţă
CARNEA: poate fi pusă la murat, folosită ca ingredient în salate, sosuri; este comercializată în unele ţări, în stare proaspătă sau murată, fiind folosită ca ingredient în cârnaţi

Phallus impudicus DSC39738

Phallus impudicus DSC86322

Phallus impudicus DSC86331

SPECII SIMILARE: Phallus hadriani, care are piciorul roziu, suprafaţa exterioară a glebei crenelată şi exoperidia roz-carnee; Mutinus caninus, care are piciorul portocaliu la vârf, gleba brun-verzuie şi exoperidia alb-gălbuie; diferite specii de Amanita, la care carpoforii tineri au consistenţă cărnoasă şi nicidecum gelatinoasă; diferite specii de Morchella, la care ascocarpii au colorit ocru-maroniu, nu emană niciun miros şi nu au exoperidie cu aspect de volvă la baza piciorului
BAZIDIOCARPUL: la început sub formă de ou sau sferic,

parţial îngropat sub pământ, cu înălţimea de 4-6 cm şi diametrul de 3-5 cm, acoperit de o exoperidie albicioasă, uşor rozie uneori, cu rizomorfe albe la bază; la maturitate are formă de falus
GLEBA: iniţial gelatinoasă, oliv, ulterior brun-oliv, neagră-verzuie, cu suprafaţa exterioară alveolară, acoperită cu un strat lipicios şi un inel albicios în vârf; are formă conică, 2-4 cm diametru şi capătă un miros respingător de cadavru; la maturitate se lichefiază şi este consumată de diferite specii de diptere

Phallus impudicus DSC86353

Phallus impudicus DSC86337

Phallus impudicus DSC39732

IMPORTANȚĂ: în Evul Mediu, extractele din sporocarpi erau folosite atât pentru tratarea gutei, cât şi pentru prepararea poţiunilor afrodisiace; sătenii din Olanda foloseau cataplasme cu extracte din bazidiocarpi pentru tratamentul reumatismului; în Muntenegru, se consideră că această ciupercă ar avea puteri miraculoase, ţăranii frecând bazidiocarpii de gâtul taurilor care urmează a lupta în arenă, în speranţa că aceştia vor deveni mai

puternici; există studii care sugerează că extractele de Phallus impudicus pot reduce riscul apariţiei trombozelor venoase
PICIORUL: este spongios, fistulos, alb-gălbui, cu aspect reticulat, uşor îngustat spre vârf, cu diametrul de 4-5 cm şi înălţimea de 10-30 cm; în timp, exoperidia se crapă, având aspect de volvă

►bazidiocarpi maturi
Phallus impudicus DSC39730

Phallus impudicus DSC86350

Phallus impudicus DSC176773
Phallus impudicus DSC142211

Phallus impudicus DSC39729

Phallus impudicus DSC142215
Phallus impudicus DSC86321





►bazidiocarpi tineri
Phallus impudicus DSC86340

Phallus impudicus DSC158745

Phallus impudicus IMG14447
Phallus impudicus IMG14451

Phallus impudicus DSC83506

Phallus impudicus IMG15881

Referinţe:
Boa E. (2004). Wild edible fungi. A global overview of their use and importance to people. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome: 1-147
Cooke M.C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 364
Fries E. (1822). Systema mycologicum: sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Vol. 2, Sect. 1. Lundæ, ex Officina Berlingiana: 283-284
García Bona L.M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 207
Gray S.F. (1821). A natural arrangement of British plants: according to their relation to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown. Vol. 1. Baldwin, Cradock and Joy. London: 675-676
Greville R.K. (1824). Flora Edinensis or a description of plants growing near Edinburgh, arranged according to the Linnean System, with a concise introduction to the natural orders of the Class Cryptogamia, and illustrative plates. Edinburgh: 418
Hall I.R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 249-250
Linnaeus C. (1753). Species plantarum, exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas. Tomus II. Holmiæ, Impensis Laurentii Salvii: 1179
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 32
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 212-213
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 23-24
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 290-291

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu