sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Lactarius vellereus


Bazidiocarpul: este fin catifelat, sfărâmicios, cărnos; inițial convex, albicios, cu marginile involute, la maturitate în formă de pâlnie, cu cuticula crăpată, de culoare alb-gălbuie, crem, palid gălbui-roşcată, cu diametrul de 10-20(30) cm; carnea compactă, tare, când este ruptă secretă din abundenţă un latex albicios, cu gust pişcător, ce devine uşor gălbui în contact cu aerul
Lamelele: decurente; distanţate, destul de groase, bifurcate; inițial albicioase, ulterior căpătând o uşoară nuanţă gălbuie
Piciorul: tare, plin, cu aspect catifelat; cilindric sau uşor îngustat la bază, de 3-6 cm înălţime şi 2-4 cm grosime
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase sau de conifere
Specii similare:
Russula delica, care are lamelele adnate sau uşor decurente, inegale, cu o uşoară tentă verzui-albăstruie; pălăria netedă, cu dimensiuni mai mici (5-15 cm)
Lactarius piperatus, care are lamelele decurente, foarte dese, subţiri, pălăria netedă, cu dimensiuni mai mici (5-15 cm)
Lactarius controversus, care are lamelele scurt decurente, iniţial albicioase, ulterior rozii, pălăria netedă, de 5-20(30) cm diametru, cu pete rozii
Dăunători: corpurilor de fructificaţie sunt atacate de larvele unor diptere (Mycetophilidae, Limoniidae, Chloropidae, Drosophilidae)
Importanţă:
- în trecut, în perioadele de foamete, era folosită în loc de garnitură la preparatele din carne, după neutralizarea latexului prin prăjirea timp îndelungat la grătar
- studiile au arătat că acumulează, în cantităţi importante, în pălărie, fosfor (P) şi potasiu (K), elemente ce au efect benefic asupra persoanelor cu afecţiuni cardiace şi renale
- în urma cercetărilor, s-a constatat că extractele etanolice şi cloroformice obţinute din carpoforii de Lactarius vellereus au proprietăţi antifungice faţă de unele ciuperci dăunătoare din genul Fusarium
Comestibilitate: considerată necomestibilă datorită gustului său piperat; totuşi, există persoane care o apreciază şi o prepară, tăind-o în felii şi apoi prăjind-o în ulei
Lactarius vellereus DSC25858
Lactarius vellereus DSC25859
Lactarius vellereus DSC25862
Lactarius vellereus DSC25857


  Referinţe:
Boa E. (2004). Wild edible fungi. A global overview of their use and importance to people. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome: 1-147
Busuioc G., Elekes C. C., Stihi C., Popa S. (2010). The evaluation of bioabsorption and translocation factor for P and K at some Lactarius species. Analele Universităţii din Craiova. Seria Biologie, Horticultură, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Ingineria mediului XV(XLXI): 104-109
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 212
García Bona L. M. (1987). Catálogo micológico de Navarra. Cuadernos de Sección Ciencias Naturales 3: 190
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 59
Guler P., Akata I., Kutluer F. (2009). Antifungal activities of Fomitopsis pinicola (Sw.:Fr) Karst and Lactarius vellereus (Pers.) Fr.. African Journal of Biotechnology 8(16): 3811-3813
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 185
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 66
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca
Rimšaitė J. (2000). Contribution to the Knowledge of Insects Humificators of Fungi in Lithuania. Acta Zoologica Lituanica 10(1): 95-99
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 274
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu