|
Bazidiocarpul: la început conic, apoi convex şi ulterior aplatizat, uneori uşor umbonat, de 2-7 cm diametru; cuticula se desprinde uşor de carne, are aspect vâscos pe vreme umedă, colorit alb-gălbui la început, ulterior palid gri-maroniu, cenuşiu-oliv, cu mici fibrile radiale brun-roşcate; carnea moale, cu gust uşor acru şi miros de fructe, se înnegreşte uşor prin strivire
Tuburile: adnate sau uşor decurente; lungi de 4-10 mm, cu colorit palid gălbui, mai târziu galben-oliv; porii mari, alungiţi (până la 2 mm lungime), dispuşi radial, palid gălbui iniţial, galben oliv mai târziu, nu-şi schimbă culoarea prin strivire
Piciorul: cilindric, tare, albicios până la palid gălbui, adesea cu mici puncte ruginii, uneori cu un inel mic, vâscos, maroniu, mai mult sau mai puţin conturat; are înălţimea de 2-7 cm, diametrul de 5-10 mm
Fructificaţie: (iulie)august-septembrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici izolate, pe solurile umede (prin perniţele de muşchi Sphagnum) din pădurile de conifere, sub Pinus
Specii similare:
• Suillus grevillei, care are talie mai mare (6-10 cm înălţime), colorit portocaliu-auriu; piciorul prevăzut cu inel membranos
• Suillus luteus, care are bazidiocarpul mai mare (5-12 cm diametru), adesea cu resturi de văl parţial atârnând pe margini; porii sunt mici (sub 1 mm diametru)
• Suillus bovinus, care are bazidiocarpul cu marginile neregulat ondulate; carnea sa nu-şi schimbă culoarea prin tăiere
Dăunători: corpurile de fructificaţie sunt des atacate de limacşi
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu