|
Bazidiocarpul: iniţial este semisferic, ulterior convex până la aplatizat, de 3-6(10) cm diametru; cuticula, neseparabilă de carne, este la început netedă, fin catifelată, cu colorit roşu viu, roşu-sangvin, roşu- carmin, roşu închis, brun-roşcat, la maturitate uscată, adesea uşor crăpată, cu colorit ocru-roziu, ocru-roşcat, ocru; carnea din pălărie, cu colorit albicios până la gălbui, se albăstreşte puţin prin rupere
Tuburile: adnate, cu lungimea de 7-14 mm, se colorează în albastru prin strivire; tuburile şi porii au colorit palid gălbui până la galben limoniu iniţial, căpătând tentă oliv la maturitate; porii sunt alungiţi, mici (în număr de 1-3 pe mm)
Piciorul: cilindric, cu colorit gălbui, acoperit cu o multitudine de puncte foarte mici roşiatice; se colorează în albastru prin rupere; are înălţimea de 3-11 cm şi 4-25 mm diametru; carnea de la baza piciorului are numeroase puncte mici roşii
Fructificaţie: (mai)iunie-septembrie(octombrie)
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar, împrăştiat sau în grupuri în păduri de foioase, păduri de amestec, parcuri, grădini, margini de pădure; formează relaţii de simbioză mai ales cu rădăcinile de Quercus, Fagus, Tilia, Castanea
Specii similare:
• Xerocomellus chrysenteron, la care cuticula este crăpată chiar şi la exemplarele tinere; cuticula are colorit mai puţin roşiatic, având nuanţ maronii
• Aureoboletus gentilis, care nu se colorează în albastru prin strivire
Dăunători: s-a observat infestarea carpozoamelor de către larve de diptere (Mycetophilidae)
Comestibilitate: mediocră; sunt considerate comestibile exemplarele tinere; carnea are gust uşor dulce şi miros de fructe
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu