miercuri, 9 noiembrie 2016

Calocera viscosa

  Comestibilă: comestibilitate mediocră (nerecomandată)
Dacrymycetaceae      
Calocera viscosa IMG133035
Calocera viscosa DSC95734

Bazidiocarpul: oarecum gelatinos, lipicios la atingere, foarte ramificat, format din rămurele cilindrice, de 1-2 mm diametru, ramificate la vârf (2-4 ramuri), în formă de "Y", grupate în mănunchiuri cu formă de cupă, spatulă, coral; are colorit portocaliu viu pe vreme uscată şi portocaliu-găbui, galben pe vreme umedă, diametrul de 4-5 cm şi înălţimea de 3-6(10) cm
Himenoforul: neted; se găseşte pe suprafaţa exterioară a rămurelelor
Piciorul: absent
Fructificaţie: tot timpul anului, mai abundent toamna
Ecologie: saprofită; se dezvoltă pe lemn de conifere (cioate, buşteni, rădăcini) aflat în primele stadii de descompunere, în special de molid (Picea abies), uneori de pin (Pinus)
Specii similare:
Calocera cornea, care are carpozoamele formate din rămurele cilindrice mai mici (până la 3 mm diametru, până la 2 cm înălţime); se dezvoltă mai ales pe lemn de foioase
Clavulinopsis fusiformis, care are corpurile de fructificaţie formate din rămurele cilindrice, neramificate la vârf, de 5-15 cm înălţime, cu colorit galben
Clavulinopsis corniculata, care are corpurile de fructificaţie fragile, de 1-5 mm diametru, ramificate în jumătatea superioară, de 2-9 cm înălţime, cu colorit galben viu
Ramaria aurea, care are carpozoamele mai mari (5-12 cm diametru, 8-20 cm înălţime), formate din rămurele mai scurte, mai groase şi mai puternic ramificate, grupate într-un picior gros
Ramaria flava, care are carpozoamele mai mari (5-15 cm diametru, 10-20 cm înălţime), formate din rămurele mai scurte, mai groase şi mai puternic ramificate, grupate într-un picior gros (4-5 cm diametru şi 5-8 cm înălţime)
Artomyces pyxidatus, care are corpurile de fructificaţie alb-crem, formate din rămurele ramificate dispuse etajat
Dăunători: în carpozoame se hrănesc larvele unor specii de diptere Mycetophilidae
Comestibilitate: deși este considerată comestibilă, nu este recomandat consumul datorită consistenței cărnii și a faptului că poate provoca intoxicaţii gastro-intestinale; carnea este galbenă, elastică, moale, cu consistenţă gelatinoasă


Calocera viscosa DSC45461
Calocera viscosa DSC124900
Calocera viscosa DSC124916
Calocera viscosa DSC126040


Referinţe:
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 339
Karsten P. A. (1882). Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk. Haft.37: 191-192
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 294
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 744
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 80
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu