sâmbătă, 15 iulie 2017

Cerioporus squamosus

Dryad's saddle
Boletus squamosus Huds. 1778, Polyporus squamosus (Huds.) Fr. 1821

 
 Comestibilă condiționat
Polyporaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai exemplarele foarte tinere, dacă sunt bine gătite
FRUCTIFICAȚIE: aprilie-octombrie
ECOLOGIE: parazită și saprofită; creşte solitar sau în grupuri mici, imbricat, pe trunchiurile vii sau pe cioatele arborilor de foioase (Salix, Juglans regia, Ulmus, Acer, Fraxinus, Fagus, Tilia, Populus)
SPECII SIMILARE: Piptoporus betulinus, care crește pe Betula, iar cuticula este netedă, crem, alb-cenușie, ulterior palid cenușiu-maronie; Laetiporus sulphureus,

care are colorit galben-auriu, gălbui-portocaliu
TRAMA: albă, la început elastică, cu miros de făină și gust plăcut, ulterior tare, lemnoasă
BAZIDIOCARPUL: cărnos, elastic, semicircular, reniform, în formă de evantai, ușor adâncit central la maturitate, cu diametrul de 5-30 (40-60) cm și grosimea de 0,5-4 cm; cuticula crem, ocru, gălbuie, acoperită cu numeroase scvame maronii dispuse concentric

Polyporus squamosus DSC108925

Polyporus squamosus DSC11073

Polyporus squamosus DSC108935

CARNEA: este albicioasă, groasă, moale la exemplarele tinere; exemplarele foarte tinere pot fi gătite pane, tăiate în bucăţi mici, curăţate de scvame şi gătite lent la foc mic
HIMENOFORUL: sub formă de tuburi decurente, greu separabile de carne, cu pori alveolari, colțuroși, mici (1-2 pe mm), inițial albicioși, ulterior palid crem-gălbui
PICIORUL: scurt, poziționat de obicei lateral, de 1-5 cm grosime, 2-8 cm lungime, cu colorit alb-gălbui, negricios la bază

DĂUNĂTORII: carpozoamele sunt atacate de larvele unor insecte: diptere (Anisopodidae, Mycetophilidae, Ditomyiidae, Pediciidae, Cecidomyiidae, Drosophilidae, Platypezidae), coleoptere (Mycetophagidae), himenoptere (Ichneumonidae)

Cerioporus squamosus IMG18497

Cerioporus squamosus DSC108937

Cerioporus squamosus IMG18487
Cerioporus squamosus DSC11073

Cerioporus squamosus IMG28247

Cerioporus squamosus IMG28241
Cerioporus squamosus IMG28319

Cerioporus squamosus IMG28272

Cerioporus squamosus IMG28302
Cerioporus squamosus IMG28244

Polyporus squamosus DSC108927

Polyporus squamosus DSC108933

Referinţe:
Agoroaei L. (2005). Contribuţii la prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci în judeţele din Nordul Moldovei. Raport de cercetare Grant CNCSIS, tip A, cod 1221. Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie. Număr Special: 5
Barbier M.M. (1903). Liste annotée d'Hyménomycètes des environs de Dijon. Troisième partie. Bulletin de la Société Mycologique de France 19: 273
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 324
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Gérault A. (2006). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes (Hymenochaetales, Lachnocladiales, Ganodermatales, Poriales, Polyporales, Schizophyllales). Version 1.0: 69
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 240
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 94
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 49
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 63-65
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 255-256

Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 579
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 133
Sánchez Rodríguez J.A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 97
Ševčík J. (2003). Insects associated with wood-decaying fungi in the Czech and Slovak Republics: a review of present knowledge. Acta Facultatis Rerum Naturalium Universitas Ostraviensis, Biologica-Ecologica 9: 159-165
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84
Tagliavini O., Tagliavini R. (2003). Atlante dei funghi commestibili della Basilicata. Seconda edizione. Consiglio Regionale della Basilicata: 330-331

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu