sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Amanita citrina

Citron amanita, False death cap
Agaricus citrinus Schaeff. 1774, Amanita mappa Batsch 1783

 
 Otrăvitoare
Amanitaceae   

TOXICITATE: deși considerată comestibilă de către unii autori, nu se recomandă consumul deoarece conţine în cantităţi mici o toxină (α-amanitină) ce poate cauza disconfort abdominal atunci când este ingerată în cantităţi apreciabile, precum şi un alcaloid (bufotenină) care poate cauza stop respirator
FRUCTIFICAȚIE: august-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; se dezvoltă pe solul pădurilor de conifere și de foioase
CARNEA: de culoare albă

BAZIDIOCARPUL: inițial convex, la maturitate aplatizat; de culoare palid gălbuie, limonie, uneori albicioasă, acoperit cu resturi de văl gălbui-maronii neregulate ca formă; are 4-10 cm diametru
LAMELELE: libere, dese; crem, apoi albicioase
PICIORUL: este subţire, de 6-8 cm înălţime, 5-10 mm grosime; prevăzut cu un inel persistent, membranos, fragil, alb sau palid gălbui, iar la bază cu bulb mare
SPECII SIMILARE: Amanita phalloides, la care lipsesc fragmentele de văl de pe pălărie

►bazidiocarpi maturi
Amanita citrina DSC27095

Amanita citrina IMG15936

Amanita citrina DSC27101
Amanita citrina IMG15934

Amanita citrina DSC68817

Amanita citrina DSC27100
Amanita citrina IMG15942

Amanita citrina IMG15932



►bazidiocarpi tineri
Amanita citrina DSC127423

Amanita citrina DSC127405

Amanita citrina DSC125980

Referinţe:
Ciobanu G. (2010). Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei - Ştiinţe Medicale 3(26): 17
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 80-81
Hallen H.E., Adams G.C., Eicker A. (2002). Amatoxins and phallotoxins in indigenous and introduced South African Amanita species. South African Journal of Botany 68: 322-326.
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 75
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 133
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 288
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 204

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu