|
Bazidiocarpul: în formă de scoică, simplu sau lobat, adesea cu marginile ondulate, răsucite înspre interior, tare; acoperit cu peri mici şi deşi pe faţa superioară; are diametrul de 1-4 cm şi culoarea albicioasă până la cenuşiu-albicioasă
Lamelele:
decurente; foarte subţiri, dispuse în formă de evantai, despicate longitudinal; la început sunt albicioase, ulterior rozii până la roz-cenuşii, maronii
Piciorul: este absent
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; creşte în grupuri (adesea destul de numeroase), imbricat, uneori sub formă de rozetă, pe ramuri şi buşteni căzuţi aflaţi în descompunere, atât de foioase cât şi de răşinoase, producând un putregai alb; uneori parazită pe trunchiurile vii ale unor specii de pomi fructiferi (Cerasus avium)
Comestibilitate: există populaţii din sud-estul Asiei şi din Africa tropicală care o consideră comestibilă şi o consumă în stare crudă, fiind o ciupercă recunoscută pentru proprietăţile sale medicinale; în unele zone ale lumii, este consumată pentru proprietăţile sale tonice; carnea sa, conţine o serie de compuşi ce au efect anticancerigen şi un nivel ridicat de antioxidanţi; pe de altă parte, s-au raportat cazuri de alergii şi afecţiuni respiratorii, sinuzite fungice la oameni
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu