Rosy brittlegill, Rosy Russula
|
Russula lactea Fr. 1838, Russula lepida Fr. 1836
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai în urma fierberii
FRUCTIFICAȚIE: iulie-septembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește în grupuri, pe solul pădurilor de foioase, uneori și de amestec, sub Fagus, rareori sub Quercus sau Carpinus betulus; foarte rar se dezvoltă în pădurile de conifere
SPECII SIMILARE: Russula nobilis, la care piciorul este alb întotdeauna, fără pete rozii; Russula pseudointegra, care are lamelele de culoare ocru
|
BAZIDIOCARPUL: inițial bombat, apoi întins şi uneori uşor adâncit la centru, de 6-10 cm diametru; cuticula netedă, foarte puțin sau aproape deloc detașabilă, de culoare roşu-stacojie până la rozie, adesea cu pete albicioase
LAMELELE: inițial albicioase, mai târziu de culoare crem
PICIORUL: tare; alb, adesea cu tentă rozie, roşcată în treimea bazală; înalt de 3-9 cm şi gros de 1-4 cm
CARNEA: albă, moale şi fragilă; cu gust dulce, apoi uşor amărui și miros de mentol
|
Referinţe: | |
● | Fodor E. (2013). Linking biodiversity to mutualistic networks - woody species and ectomycorrizal fungi. Annals of Forest Research 56(1): 53-78 |
● | Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 118 |
● | La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 221 |
● | Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 392 |
● | Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 184-185 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 286 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu