vineri, 25 aprilie 2014

Exidia saccharina

Pine jelly
Dacrymyces saccharina (Bonord.) Sacc. & Traverso 1910, Tremella saccharina (Alb. & Schwein.) Bonord. 1851

COMESTIBILITATE: necomestibilă
FRUCTIFICAȚIE: mai ales în perioada noiembrie-martie, dar în condiţii de vreme umedă fructifică tot timpul anului
ECOLOGIE: saprofită; crește în asociaţii, pe buturugi, buşteni de răşinoase (Picea abies, Pinus, uneori şi pe Larix, Abies alba)
IDENTIFICARE: corpurile de fructificație sunt neregulat lobate, ocru-maronii; crește pe lemn în descompunere de rășinoase
BAZIDIOCARPUL: întins pe substrat, în stare umedă gelatinos, lucios, pronunţat ondulat-răsucit, la început de culoare galben-brun, brun-roşcat, ulterior brun închis; de obicei, are 3-8 cm diametru şi până la 2,5 cm înălţime
HIMENOFORUL: suprafaţa fertilă este acoperită cu o serie de mici papile, abia vizibile cu ochiul liber
PICIORUL: absent
ALTE INFORMAȚII: studii din Germania, au arătat că dezvoltarea acestei specii este asociată cu galeriile unor coleoptere din scoarţa trunchiurilor de brad şi de pin

Exidia saccharina DSC31007
Exidia saccharina DSC31010


Referinţe:
Kirschner R. (2010). The synnematous anamorph of Exidia saccharina (Auriculariales, Basidiomycota): morphology, conidiogenesis and association with bark beetles. Polish Botanical Journal 55(2): 335-342
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 77

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu