Bazidiocarpul: este semicircular sau reniform, iniţial convex cu marginile răsucite, mai târziu aplatizat cu marginile mai mult sau mai puţin răsucite spre interior; suprafaţa superioară este tomentoasă până la fin-floculoasă, la maturitate adesea încreţită şi crăpată cu aspect oarecum solzos; are diametrul de 1-3 cm şi culoarea scorţişorie, ocru-maronie; are carnea cu gust astringent
Lamelele: sunt ataşate de picior până la subdecurente; foarte dese, brun-rozii; lamelele sunt bioluminescente, datorită unei enzime (luciferază) care permite producerea luminii prin oxidarea unui pigment (luciferină)
Piciorul: este scurt, cu înălţimea de 1-2 cm şi grosimea de 3-10 mm, fiind poziţionat lateral sau oarecum central; este acoperit cu scvame fine albicioase, ocru sau brun-ruginii; uneori poate fi absent
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; de obicei se dezvoltă în grupuri, pe buşteni, cioate şi ramuri de foioase aflate în descompunere
Dăunători: pe vreme umedă, pot fi observate diverse specii de limacşi care se hrănesc pe corpurile de fructificaţie
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu