duminică, 15 ianuarie 2023

Russula paludosa

Tall bog Russula
Russula integra var. paludosa (Britzelm.) Singer 1923

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), numai dacă este gătită
FRUCTIFICAȚIE: iunie-septembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar, împrăștiat sau în grupuri, pe solurile pădurilor de conifere, prin turbării, locuri mlăștinoase, printre pernițele de mușchi, în zona montană (sub Pinus)
SPECII SIMILARE: Russula badia, care are pălăria roșu-castanie, negru-purpurie, iar carnea are miros de rășină; Russula decolorans, care are pălăria portocaliu-maronie,

roz-portocalie, roșu-portocalie, iar carnea se înnegrește ușor prin tăiere; Russula emetica, care are pălăria roșu-sângerie, iar carnea este roz sub cuticulă
BAZIDIOCARPUL: cărnos, la început convex, apoi întins, ușor adâncit la centru, cu diametrul de 4-17 cm; cuticula vâscoasă pe vreme umedă, separabilă pe 1/2 din rază, roșu-portocalie, portocaliu-ocru, uneori la centru crem-ocru
LAMELELE: adnexe la ușor decurente; iniţial albe, apoi palid ocru

Russula paludosa DSC64561

Russula paludosa DSC126522

Russula paludosa DSC64563

CARNEA: inițial tare, de culoare albă, apoi spongioasă, cu nuanțe cenușii; sub cuticulă este palid rozie până la roșiatică

PICIORUL: cilindric sau ușor îngroșat la mijloc; albicios, uneori cu nuanțe roșiatice; foarte lung în comparație cu diametrul pălăriei; înalt de 10-15 (20) cm şi gros de 1-3 cm

Referinţe:
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 389
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Læssøe T. (2000). Manuales de Identificación - Hongos. Ediciones Omega: 128
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 282

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu