|
Bazidiocarpul: iniţial sub formă de ou, ulterior conic până la campanulat, brăzdat radiar de o serie de şanţuri fine; are diametrul de 2-5 cm şi este higrofan: pe vreme umedă mai închis (brun-roşcat, galben-ruginiu, ocru), pe vreme uscată mai deschis (gălbui-albicios); iniţial exemplarele tinere sunt acoperite de un văl micaceu (ce include numeroase granule mici, albicioase, strălucitoare, cu aspect de mică, ce-i dau un aspect făinos)
Lamelele: aproape libere, inegale, foarte dese; la început crem, ulterior brun-cenuşii, iar la maturitate se lichefiază, îşi schimbă culoarea şi devin brun- negricioase
Piciorul: este fragil, fibros, gol pe dinăuntru, albicios, acoperit de mici perişori, cu aspect catifelat; are înălţimea de 5-10 cm şi diametrul de 3-6 mm
Fructificaţie: mai-noiembrie; de-a lungul perioadei de fructificaţie, în acelaşi loc pot apărea mai multe serii succesive
Ecologie:
saprofită; este o ciupercă ce are durata de viaţă foarte scurtă; creşte în grupuri (uneori numeroase), foarte rar solitar; se dezvoltă pe sol, la baza arboretelor, pe cioate în putrefacţie sau în imediata apropiere a acestora
Specii similare:
• Inocybe rimosa, care are pălăria umbonată, cu diametrul mai mare (3-10 cm), lamelele adnexe sau adnate
• Mycena alcalina, care eliberează prin strivire un miros puternic de amoniac, piciorul mult mai subţire (de 1-3 mm diametru)
• Psathyrella hydrophila, care are resturi de văl albe pe marginea pălăriei, lamelele adnate, piciorul cu scvame cu aspect mătăsos
Dăunători: bazidiocarpii sunt adeseori infestaţi de larve ale unor specii de diptere din familia Drosophilidae
Comestibilitate: exemplarele foarte tinere sunt comestibile, dar numai dacă sunt preparate la foarte scurt timp (mai puţin de o oră) după ce au fost culese; carnea albă, subţire, fragilă, este folosită ca ingredient în omlete, sosuri
Toxicitate: este o ciupercă ce poate deveni toxică, dacă este consumat alcool la 72 de ore de la ingerarea ciupercilor; acest lucru se petrece datorită coprinei, o toxină care inhibă metabolismul alcoolului în organismul, determinând acumularea de acetaldehidă
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu