luni, 31 martie 2014

Irpex lacteus


  Comestibilitate: necomestibilă
Phanerochaetaceae     
Irpex lacteus DSC68528
Irpex lacteus DSC29224

Bazidiocarpul: este întins-răsfrânt, coriaceu, membranos, concentric brăzdat, cu aspect vilos, de culoare albă până la crem, devenind gălbui în timp
Himenoforul: sub formă de lame sinuoase sau de dinţi ascuţiţi, în număr de 2-3 pe mm; de cele mai multe ori are culoarea albă ca laptele; conţine numeroase cistide alungite, cilindrice
Piciorul: bazidiocarpul este fără picior
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită şi ocazional parazită (pe trunchiuri vii); se dezvoltă în grupuri, imbricat, pe lemn de foioase (buşteni, ramuri căzute), producând un putregai alb
Importanţă:
- este o specie care ar putea fi folosită în industria textilă la decolorarea apelor uzate datorită capacităţii de a degrada hidrocarburile aromatice policiclice, unele vopsele sintetice
- există cercetări care au stabilit că are proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene şi fungicide


Irpex lacteus DSC68534
Irpex lacteus DSC68535
Irpex lacteus DSC29227
Irpex lacteus DSC29228 Irpex lacteus IMG0041

  Referinţe:
Ranadive K. R., Belsare M. H., Deokule S. S., Jagtap N. V., Jadhav H. K., Vaidya J. G. (2013). Glimpses of antimicrobial activity of fungi from World. Journal on New Biological Reports 2(2): 142-162
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 139
Safonov M. A. (2006). Wood-inhabiting aphyllophoroid fungi of the Southern Preurals (Russia). Mycena 6: 57-66
Shin K.-S. (2004). The Role of Enzymes Produced by White-Rot Fungus Irpex lacteus in the Decolorization of the Textile Industry Effluent. The Journal of Microbiology 42(1): 37-41

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu