Stroma: de obicei are aspect de deget, dar poate avea şi alte forme foarte variate; este pedunculată, ascendentă, îngroşată la bază, uşor curbată, de 1-3 cm diametru şi 5-10 cm înălţime; iniţial este de culoare brun-cenuşie sau maro deschis, devenind brun-negricioasă ulterior, uneori cu o uşoară tentă verzuie sau albăstruie; la maturitate, suprafaţa exterioară are aspect granular; carnea tare, are culoare albă
Piciorul: este cilindric sau turtit
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; de regulă, concresc câte 2-6 exemplare la un loc; se dezvoltă la baza buştenilor şi cioatelor putrede de foioase (mai ales pe Fagus şi Acer)
Specii similare:
• Xylaria longipes, care are stromele mai subţiri, mai mici şi mai puţin robuste
Importanţă:
- există studii care au evidenţiat activitatea antimicrobiană a extractelor etanolice
- corpurile de fructificaţie conţin o serie de compuşi (polipropionaţi) care au un puternic efect antifungic asupra ciupercilor patogene ale plantelor
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu