sâmbătă, 15 martie 2014

Xylaria polymorpha


Stroma: de obicei are aspect de deget, dar poate avea şi alte forme foarte variate; este pedunculată, ascendentă, îngroşată la bază, uşor curbată, de 1-3 cm diametru şi 5-10 cm înălţime; iniţial este de culoare brun-cenuşie sau maro deschis, devenind brun-negricioasă ulterior, uneori cu o uşoară tentă verzuie sau albăstruie; la maturitate, suprafaţa exterioară are aspect granular; carnea tare, are culoare albă
Piciorul: este cilindric sau turtit
Fructificaţie: tot timpul anului
Ecologie: saprofită; de regulă, concresc câte 2-6 exemplare la un loc; se dezvoltă la baza buştenilor şi cioatelor putrede de foioase (mai ales pe Fagus şi Acer)
Specii similare:
Xylaria longipes, care are stromele mai subţiri, mai mici şi mai puţin robuste
Importanţă:
- există studii care au evidenţiat activitatea antimicrobiană a extractelor etanolice
- corpurile de fructificaţie conţin o serie de compuşi (polipropionaţi) care au un puternic efect antifungic asupra ciupercilor patogene ale plantelor
Xylaria polymorpha DSC28514
Xylaria polymorpha DSC28534 Xylaria polymorpha DSC31034
  strome mature
Xylaria polymorpha DSC28125
Xylaria polymorpha DSC28515
Xylaria polymorpha DSC47905
Xylaria polymorpha DSC30984 Xylaria polymorpha DSC42839 Xylaria polymorpha DSC47307
Xylaria polymorpha DSC72629 Xylaria polymorpha DSC48108 Xylaria polymorpha DSC122283

  strome tinere
Xylaria polymorpha DSC38886
Xylaria polymorpha DSC38904
Xylaria polymorpha DSC60275
Xylaria polymorpha DSC60279 Xylaria polymorpha DSC60271


  Referinţe:
Hacioglu N., Akata I., Dulger B. (2011). Antimicrobial potential of Xylaria polymorpha (Pers.) Grev. African Journal of Microbiology Research 5(6): 728-730
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 286
Jang Y.-W., Lee I.-K., Kim Y.-S., Lee S., Lee H.-J., Yu S. H., Yun B.-S. (2007). Xylarinic Acids A and B, New Antifungal Polypropionates from the Fruiting Body of Xylaria polymorpha. Journal of Antibiotics 60(11): 696-699
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 59
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 31

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu