sâmbătă, 29 martie 2014

Flammulina velutipes

Velvet foot, Velvet shank, Velvet stem, Wild enoki
Agaricus velutipes Curtis 1782, Collybia velutipes (Curtis) P. Kumm. 1871, Pleurotus velutipes (Curtis) Quél. 1881

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai pălăria, după îndepărtarea cuticulei, dacă este gătită
FRUCTIFICAȚIE: octombrie-aprilie; este una dintre primele specii care apar primăvara şi, în acelaşi timp, una dintre ultimele specii care fructifică în perioada anotimpului rece; poate rezista temperaturilor foarte scăzute ale iernii, chiar să îngheţe, iar în primăvară să-şi reia ciclul evolutiv
CARNEA: carnea este moale, elastică, cu colorit gălbui; poate fi folosită în supe și tocănițe

BAZIDIOCARPUL: la început convex, ulterior aplatizat, cu diametrul de 1-6 (10) mm; cuticula netedă, galbenă, galben-maronie, brun-roşcată; pe vreme umedă are aspect mucilaginos
LAMELELE: adnate; serate, scurt divizate la margini, iniţial albicioase, crem sau gălbui, apoi galben-roşiatice
PICIORUL: uneori mai mult sau mai puţin curbat, fibros, iniţial plin, la maturitate fistulos, cu aspect catifelat, cu colorit galben-roşiatic la vârf şi brun-închis la bază; are înălţimea de 4-9 cm şi grosimea de 3-10 mm

Flammulina velutipes DSC100203

Flammulina velutipes DSC27692

Flammulina velutipes DSC48170

ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă în buchete, la umbra arborilor din păduri, pe buşteni în descompunere sau pe trunchiuri vii, pe lemn de foioase şi mai rar pe lemn de conifere; cel mai adesea, poate fi întâlnită pe salcâm (Robinia pseudoacacia), tei (Tilia), ulm (Ulmus), plop (Populus), salcie (Salix), nuc (Juglans)
SPECII SIMILARE: Hypholoma fasciculare, care are resturi de văl pe marginea pălăriei, iar lamelele au nuanţe verzui

IMPORTANȚĂ: cultivată în Orientul Îndepărtat încă din anul 800 î.Hr., pentru proprietăţile sale anticancerigene, iar în scop gastronomic, pentru efectul său tonic asupra organismului uman; cercetările au stabilit că varietăţile cultivate într-o serie de ţări din Asia (China, Japonia, Coreea de sud) conţin o serie de compuşi bioactivi cu proprietăţi medicinale (antivirale, antitumorale, antioxidante, imunomodulatorii, trombolitice, fibrinolitice, antibacteriene, antifungice)

Flammulina velutipes DSC27689

Flammulina velutipes DSC27760

Flammulina velutipes DSC27733
Flammulina velutipes DSC29063

Flammulina velutipes DSC27729

Flammulina velutipes DSC48168
Flammulina velutipes DSC100132

Flammulina velutipes DSC100205

Flammulina velutipes IMG25968
Flammulina velutipes DSC49195

Flammulina velutipes DSC49188

Flammulina velutipes DSC27702
Flammulina velutipes DSC49189





Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 220
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 197
Borhani A., Badalyan S.M., Garibyan N.N., Mosazadeh S.A., Yasari E. (2011). Flammulina Velutipes (Curt.: Fr.) Singer: An Edible Mushroom in Northern Forest of Iran and its Antagonistic Activity Against Selected Plant Pathogenic Fungi. International Journal of Biology 3(2): 162-167
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 263
Christensen Clyde M. (1981). Edible Mushrooms. Second edition, revised. University of Minnesota Press: 43-45
del Conte A., Lassoe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing: 88
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Version 2.0
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 158
Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 168
Hall I.R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 145
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 60
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 90
Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer. Éditions Sud Ouest: 228
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 129
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 347
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 123-124
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 281
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 186
Sánchez Rodríguez J.A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 337
Sardariu O.A., Mititiuc M. (2009). Contributions to the study of macromycetes in the Unsu Forest, Iaşi County. Analele ştiinţifice ale Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, Secţiunea a II-a, Biologie vegetală 55(2): 137-143
Sławińska A., Radzki W., Kalbarczyk J. (2013). Antioxidant activities and polyphenolics content of Flammulina velutipes mushroom extracts. Herba Polonica 59(3): 26-35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu