sâmbătă, 29 martie 2014

Flammulina velutipes


  Comestibilitate: comestibilă
Physalacriaceae     
Flammulina velutipes DSC27733
Flammulina velutipes DSC48170

Bazidiocarpul: iniţial convex, ulterior aplatizat, neted, cu colorit galben, galben-brun, brun- roşcat, cu diametrul de 1-6(10) mm; pe vreme umedă are aspect mucilaginos
Lamelele: adnate; serate, scurt divizate la margini, iniţial albicioase, crem sau gălbui, mai târziu galben-roşiatice
Piciorul: uneori mai mult sau mai puţin curbat, fibros, iniţial plin, la maturitate fistulos, cu aspect catifelat, cu colorit galben-roşiatic la vârf şi brun-închis la bază; are înălţimea de 4-9 cm şi grosimea de 3-10 mm
Fructificaţie: octombrie-aprilie; este una dintre primele specii care apar primăvara şi, în acelaşi timp, una dintre ultimele specii care fructifică în perioada anotimpului rece; poate rezista temperaturilor foarte scăzute ale iernii, chiar să îngheţe, iar în primăvară să-şi reia ciclul evolutiv
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în buchete, la umbra arborilor din păduri, pe buşteni în descompunere sau pe trunchiuri vii, pe lemn de foioase şi mai rar pe lemn de conifere; cel mai adesea, poate fi întâlnită pe salcâm (Robinia pseudoacacia), tei (Tilia), ulm (Ulmus), plop (Populus), salcie (Salix), nuc (Juglans)
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în buchete, la umbra arborilor din păduri, pe buşteni, cioate sau trunchiuri vii, pe lemn de foioase şi mai rar pe lemn de conifere; cel mai des poate fi întâlnită pe salcâm - Robinia pseudoacacia, tei - Tilia, ulm - Ulmus, salcie - Salix, plop - Populus, nuc - Juglans
Specii similare:
Hypholoma fasciculare, care are resturi de văl pe marginea pălăriei, iar lamelele au nuanţe verzui
Importanţă:
- este o specie cultivată în Orientul Îndepărtat încă din anul 800 î.Hr., pentru proprietăţile sale anticancerigene, iar în scop gastronomic, pentru efectul său tonic asupra organismului uman
- cercetările au stabilit că varietăţile cultivate într-o serie de ţări din Asia (China, Japonia, Coreea de sud) conţin o serie de compuşi bioactivi cu proprietăţi medicinale (antivirale, antitumorale, antioxidante, imunomodulatorii, trombolitice, antibacteriene, fibrinolitice, antifungice)
Comestibilitate: se consumă doar pălăria, după îndepărtarea cuticulei; carnea este moale, elastică, cu colorit gălbui


Flammulina velutipes DSC27689
Flammulina velutipes DSC27760
Flammulina velutipes DSC27692
Flammulina velutipes DSC27729 Flammulina velutipes DSC48168 Flammulina velutipes DSC29063
Flammulina velutipes DSC100132 Flammulina velutipes DSC100205 Flammulina velutipes DSC100203
Flammulina velutipes DSC49195 Flammulina velutipes DSC49188 Flammulina velutipes DSC27702
Flammulina velutipes DSC49189


  Referinţe:
Borhani A., Badalyan S. M., Garibyan N. N., Mosazadeh S. A., Yasari E. (2011). Flammulina Velutipes (Curt.: Fr.) Singer: An Edible Mushroom in Northern Forest of Iran and its Antagonistic Activity Against Selected Plant Pathogenic Fungi. International Journal of Biology 3(2): 162-167
Christensen Clyde M. (1981). Edible Mushrooms. Second edition, revised. University of Minnesota Press: 43-45
del Conte A., Lassoe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing: 88
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Version 2.0
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 158
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 145
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 129
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 347
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 123-124
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 281
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 186
Sardariu O. A., Mititiuc M. (2009). Contributions to the study of macromycetes in the Unsu Forest, Iaşi County. Analele ştiinţifice ale Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, Secţiunea a II-a, Biologie vegetală 55(2): 137-143
Sławińska A., Radzki W., Kalbarczyk J. (2013). Antioxidant activities and polyphenolics content of Flammulina velutipes mushroom extracts. Herba Polonica 59(3): 26-35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu