|
Bazidiocarpul: de 2-5 cm diametru, este de culoare roz, violacee, palid rozie; puţin cărnos, translucid, higrofan, convex până la campanulat iniţial, uneori uşor umbonat, apoi întins, de 3-6 cm diametru, cu marginea dantelată
Lamelele: sunt adnate sau uşor decurente, mari, sinuate, distanţate, de culoarea pălăriei
Piciorul: neted, cilindric, gol pe dinăuntru, fistulos, cu înălţimea de 4-7 cm şi grosimea de 2-5 mm; are aceeaşi culoare cu pălăria
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă destul de frecvent, solitar, împrăştiat sau în grupuri, prin frunzişul de pe solul pădurilor de foioase şi de răşinoase
Toxicitate: specie otrăvitoare, ce conţine în cantităţi mici o neurotoxină letală (muscarina); carnea albă, subţire, cu gust iute şi miros puternic de ridiche, provoacă iritaţii gastrointestinale, având şi efect halucinogen; primele simptome apar după 15 minute până la 4 ore de la consum şi constau în dureri abdominale, stări de greaţă, vărsături
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu