sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Mycena pura


  Toxicitate: otrăvitoare (neurotoxică)
Mycenaceae     
Mycena pura DSC26605
Mycena pura DSC26664

Bazidiocarpul: de 2-5 cm diametru, este de culoare roz, violacee, palid rozie; puţin cărnos, translucid, higrofan, convex până la campanulat iniţial, uneori uşor umbonat, apoi întins, de 3-6 cm diametru, cu marginea dantelată
Lamelele: sunt adnate sau uşor decurente, mari, sinuate, distanţate, de culoarea pălăriei
Piciorul: neted, cilindric, gol pe dinăuntru, fistulos, cu înălţimea de 4-7 cm şi grosimea de 2-5 mm; are aceeaşi culoare cu pălăria
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă destul de frecvent, solitar, împrăştiat sau în grupuri, prin frunzişul de pe solul pădurilor de foioase şi de răşinoase
Toxicitate: specie otrăvitoare, ce conţine în cantităţi mici o neurotoxină letală (muscarina); carnea albă, subţire, cu gust iute şi miros puternic de ridiche, provoacă iritaţii gastrointestinale, având şi efect halucinogen; primele simptome apar după 15 minute până la 4 ore de la consum şi constau în dureri abdominale, stări de greaţă, vărsături


Mycena pura DSC26603
Mycena pura DSC26607


  Referinţe:
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 149
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 109
Karadelev M., Miteva S., Stojkoska K. (2004). Checklist of humano-toxic macromycetes in the Republic of Macedonia. Proceedings of 2nd Congress of Ecologist of the Republic of Macedonia with International Participation. Skopje 6: 472-478
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 127-128
Paşcovici V. D. (1995). Sensibilitatea arboretelor de brad (Abies alba Mill.) faţă de acţiunea poluanţilor industriali. Bucovina Forestieră. Serie nouă. Anul III(2): 472-478
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 293
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 173-174

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu