duminică, 10 noiembrie 2013

Russula nobilis

Beechwood sickener
Russula emetica var. mairei (Singer) Killerm. 1939, Russula mairei Singer 1929

 
 Otrăvitoare
Russulaceae   

TOXICITATE: otrăvitoare; este considerată necomestibilă şi probabil otrăvitoare dacă este consumată în cantitate mare
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar pe solul pădurilor de foioase, în special sub Fagus
SPECII SIMILARE: Russula aurora, care are pălăria roz, crem-roșiatică, mai deschisă la culoare zona centrală; Russula vesca, la care cuticula nu acoperă în întregime pălăria la maturitate; Russula luteotacta, la care lamelele

și piciorul se pătează cu timpul în galben-crom; Russula emetica, care are cuticula roșu-sângerie, iar piciorul alb, cu o ușoară nuanță roz
BAZIDIOCARPUL: iniţial convex, mai târziu turtit, uneori puţin adâncit la centru, uşor lipicios, cu diametrul de 3-6 cm; cuticula roşie, rozie, uneori cu zone albicioase, este netedă și se desprinde pe o treime din rază, dezvelind carnea rozie
LAMELELE: adnexe; uşor distanţate, albe, ulterior crem

Russula nobilis DSC128250

Russula nobilis DSC26659

Russula nobilis DSC127852

TOXICITATE: carnea albă, cu aromă de fructe, dacă este consumată în stare crudă, poate provoca disconfort gastrointestinal însoţit de diaree, vărsături, crampe abdominale, colici; deşi există persoane care o consumă, nu este recomandată culegerea şi prepararea, deoarece gătirea chiar pentru timp îndelungat nu reuşeşte să elimine în totalitate toxinele

PICIORUL: cilindric, uneori uşor îngroşat la bază; alb, neted, înalt de 2-5 cm şi gros de 10-15 mm
DĂUNĂTORI: foarte des se observă pe carnea pălăriei o serie de pete mici albicioase, apărute în urma hrănirii gasteropodelor

Russula nobilis IMG15271

Russula nobilis DSC26656

Russula nobilis DSC26653

Referinţe:
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Fodor E. (2013). Linking biodiversity to mutualistic networks - woody species and ectomycorrizal fungi. Annals of Forest Research 56(1): 53-78
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 140
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 392
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu