sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Russula cyanoxantha

Coarcoal burner
Russula cutefracta Cooke 1881, Russula lilacina (L.) Quél. ex Gillet 1884

 
 Comestibilă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă) și în stare crudă (exemplarele tinere)
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; creşte solitar, împrăştiat sau în grupuri mici, mai ales în pădurile de foioase (Fagus), dar și în pădurile de conifere
SPECII SIMILARE: Russula virescens, care are cuticula fisurată, cu aspect granulos, verde-cenuşie; Russula xerampelina, la care piciorul se brunifică încet la atingere

BAZIDIOCARPUL: cărnos, la început convex, mai târziu aplatizat, uşor adâncit în centru, cu marginea striată, uneori ondulat, cu diametrul de 4-15 cm; cuticula separabilă pe 1/3 din rază, are colorit foarte variabil (violet-negricios, violet-albăstrui, verzui, verzui-negricios, gălbui, gri-violet, ocru, până la maroniu deschis, aproape întotdeauna cu reflexe violet-verzui)
LAMELELE: adnexe, uneori ușor decurente; flexibile, groase, albe, de obicei ramificate, grase la pipăit

Russula cyanoxantha DSC26597

Russula cyanoxantha DSC26601

Russula cyanoxantha DSC46684

CARNEA: albă, rozie sub cuticulă, devine gri în contact cu aerul; este compactă, fără miros, cu gust de alune și pocnește când este ruptă; poate fi prăjită și servită cu sos, folosită ca ingredient în omlete, supe, tocănițe, tăiată felii și servită crudă în salate; poate fi păstrată prin deshidratare

PICIORUL: cilindric; pruinos, alb, uneori cu nuanțe liliachii; înalt de 4-10 cm şi gros de 1-5 cm

Russula cyanoxantha DSC128304

Russula cyanoxantha DSC39838

Russula cyanoxantha DSC42174
Russula cyanoxantha DSC128460

Russula cyanoxantha DSC60617

Russula cyanoxantha DSC42152
Russula cyanoxantha IMG15025

Russula cyanoxantha IMG14950

Russula cyanoxantha DSC128257
Russula cyanoxantha IMG15763

Russula cyanoxantha IMG15785



Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 94-95
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 275
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 379
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 96
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 171
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 392
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 209-210
Pala S.A., Wani A.H., Mir R.A. (2012). Diversity of macrofungal genus Russula and Amanita in Hirpora Wildlife Sanctuary, Southern Kashmir Himalayas. Biodiversitas 13(2): 65-71
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 502
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 264
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres:. 286-287
Sánchez Rodríguez J.A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 167
Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 346

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu