sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Stropharia aeruginosa


  Comestibilitate: necomestibilă
Strophariaceae     
Stropharia aeruginosa DSC69483
Stropharia aeruginosa DSC69489

Bazidiocarpul: la început convex, campanulat, verzui-albăstrui intens, pe vreme umedă foarte lipicios, cu resturi de văl albicioase pe margini, apoi turtit şi uşor umbonat, căpătând nuanţe ocru- gălbui; are diametrul de 2-8 cm
Lamelele: adnate, inegale, distanţate; iniţial verzi-albăstrui, ulterior cenuşiu-rozii, cu timpul devenind maronii cu tentă purpurie, uneori cu marginea albă
Piciorul: este cilindric, lipicios; adesea are un inel fragil nepersistent sau o zonă inelară, uneori un disc foarte fragil, negru-maroniu; este de culoare alb-albăstrui, fiind acoperit la bază cu o serie de floculozităţi albicioase; are înălţimea de 4-10 cm şi grosimea de 4-12 mm
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri în frunzişul pădurilor de foioase sau de conifere
Specii similare:
Clitocybe odora, care are lamelele ataşate de picior; piciorul este îngroşat şi acoperit cu scvame cu aspect floculos la bază; carnea are miros de anason
Comestibilitate: comestibilitatea sa este pusă sub semnul întrebării; carnea moale, fragilă, albă cu tentă albăstruie conţine o serie de toxine care prin ingerare produc disconfort abdominal, diaree


Stropharia aeruginosa DSC26675
Stropharia aeruginosa DSC26591
Stropharia aeruginosa DSC26861
Stropharia aeruginosa DSC26594 Stropharia aeruginosa DSC26677 Stropharia aeruginosa DSC70025
Stropharia aeruginosa DSC127218 Stropharia aeruginosa DSC127224

  Referinţe:
Gibbons W., Haynes R. R., Thomas J. L. (1990). Poisonous Plants and Venomous Animals of Alabama and Adjoining States. The University of Alabama Press: 34
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada 9: 204
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 209
Jordan P. (2006). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe. New Holland Publishers: 142
Kreisel H. (1979). On the taxonomy on Stropharia aeruginosa sensu lato. Beihefte zur Sydowia Annales Mycologici Ser II 8: 228-232
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 96
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 165-167
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 231

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu