duminică, 17 noiembrie 2013

Calvatia excipuliformis


  Comestibilitate: bună (comestibilă atâta timp cât are carnea albă)
Agaricaceae     
Handkea excipuliformis DSC24604

Bazidiocarpul: este în formă de măciucă, de talie mare (8-20 cm înălţime), cu partea fertilă (cea superioară) de formă sferică, de 3-10 cm diametru; exoperidia are culoarea alb-crem sau ocru şi este acoperită la început cu mici excrescenţe (1-2 mm) caduce; endoperidia este la început de culoare albicioasă-cenuşie, ulterior devenind brună
Gleba: iniţial este de culoare albă, devenind ulterior galben-verzuie, iar în final de brun-oliv, pulverulentă
Piciorul: este cilindric, cu diametrul de 2-3 cm, cu o serie de pliuri, la început acoperit de negi albi
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte pe solul pădurilor de răşinoase şi de foioase
Specii similare:
Lycoperdon perlatum, care are dimensiuni mai mici, piciorul mai scurt şi endoperidia cu o reţea de mici orificii în urma îndepărtării negilor
Calvatia utriformis, la care exoperidia este tomentoasă, brăzdată de crăpături poligonale, uneori acoperită de scvame piramidale erecte, asemeni unor ţepi
Comestibilitate: bună; este o specie comestibilă numai în stadiul tânăr când gleba este încă albă


Handkea excipuliformis DSC24599
Handkea excipuliformis DSC24585
Handkea excipuliformis DSC69470
Handkea excipuliformis DSC69463 Handkea excipuliformis DSC29753 Handkea excipuliformis DSC29757

  Referinţe:
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Version 2.0: 17
Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 213
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 284
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 295
Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 154

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu